Wzdęcia brzucha to dosyc częsta dolegliwość Jej przyczyny to gromadzące się w jelitach płyny i gazy nie przesuwające się dalej przez układ pokarmowy. Towarzyszy temu uczucie pełności i rozpierania.
Kiedy trawinie trwa zbyt długo, pokarm zalega i fermentuje, skutkując wytwarzaniem się w jelicie rozdymających gazów.
Przyczynami wystąpienia takich zaburzenia mogą być:
- połykanie zbyt dużej ilości powietrza w wyniku szybkiego jedzenia, picia czy rozmawiania w trakcie posiłków;
- zaburzenia psychiczne, silny stres;
- zwiększone wydzielanie śliny;
- spożywanie pokarmów takich jak kapusta czy fasola, także picie napojów gazowanych;
- brak w jelitach dostatecznej ilości laktazy, która trawi znajdującą się w mleku i nabiale laktozę;
- zabieg operacyjny w obrębie jamy brzusznej,
- upośledzenie procesów trawiennych w przebiegu chorób wątroby, trzustki, dróg żółciowych, jelita grubego, wzdęcia brzucha są charakterystyczny dla każdej postaci niedrożności układu pokarmowego;
- choroby ośrodkowego układu nerwowego, rozlane zapalenie otrzewnej.
- Wzdęciom brzucha często towarzyszą skurcze jelit, kolki i wiatry o nieprzyjemnym zapachu.
W przedlekarskim postępowaniu domowym należy:
- ograniczyć pokarmy stałe i podawać je w formie płynnej,
- wykonać dokładną lewatywę z następowym pozostawieniem w odbycie końcówki dla ułatwienia odchodzenia gazów,
- wykonać delikatny masaż brzucha.
W celu uniknięcia wzdęć brzucha w przyszłości można wykluczyć z diety pokarmy takie jak kalafior, cebula, soczewica, morele czy kapusta. Posiłki powinno sie jeść powoli, bez rozmawiania i popijania Jeżeli nie potrafimy jednak zrezygnować z naszych ulubionych potraw, dobrą metodą jest połknięcie niewielkiej ilości kminku przez ich spożyciem.
Powrót do listy