Poznaj 5 propozycji sprawdzonych suplementów z enzymami trawiennymi, aby wesprzeć układ pokarmowy i cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.
Proces trawienia pożywienia jest skomplikowany i zajmuje nawet do kilkunastu godzin. Prawidłowe trawienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia całego organizmu, a także poprawia samopoczucie. Węglowodany i tłuszcze rozkładane podczas trawienia dostarczają organizmowi energii potrzebnej do pracy mięśni i regeneracji tkanek. Aminokwasy pochodzące z trawionych białek są wykorzystywane do budowy i naprawy tkanek oraz do produkcji enzymów, hormonów i innych ważnych związków biochemicznych. Trawienie pomaga również w usuwaniu produktów ubocznych przemiany materii, co z kolei umożliwia detoksykację organizmu i utrzymanie zdrowia jelit. Na sprawne i właściwe trawienie niezmiernie istotny wpływ mają enzymy trawienne obecne na każdym etapie trawienia we wszystkich częściach układu pokarmowego. Z poniższego artykułu dowiesz się, czym dokładnie są enzymy trawienne, jakie są ich rodzaje i za co odpowiadają. Poznasz także propozycje pięciu sprawdzonych suplementów diety z enzymami trawiennymi.
Układ trawienny - jak przebiega trawienie?
Proces trawienia polega na rozłożeniu białek, tłuszczów oraz węglowodanów do prostszych związków (aminokwasy, cukry proste, kwasy tłuszczowe), a następnie wchłonięciu ich wraz z witaminami, solami mineralnymi i wodą. Dzięki temu organizm może efektywnie przyswoić niezbędne składniki odżywcze pochodzące z pożywienia.
Trawienie pokarmu rozpoczyna się w jamie ustnej i polega na rozdrobnieniu go na małe porcje. Dzięki temu w kolejnych etapach trawienia enzymy trawienne uczestniczące w procesach trawienia mają do nich lepszy dostęp.
Z ust rozdrobniony pokarm jest transportowany do przełyku, gdzie przy pomocy mięśni gładkich przechodzi do żołądka. W żołądku następuje proces rozkładu pokarmu poprzez działanie soków trawiennych. Z żołądka treść pokarmowa trafia do jelit, aby tam ulec rozpadowi.
W jelicie cienkim i dwunastnicy dochodzi do pełnego strawienia węglowodanów, a w dwunastnicy do rozkładania tłuszczy. Błona śluzowa jelit wchłania składniki odżywcze, które następnie trafiają do krwi i odżywiają organizm.
Niestrawione i niewchłonięte resztki pokarmu trafiają do jelita grubego i są wydalane z organizmu.
Proces trawienia jest wspomagany przez gruczoły trawienne, do których należą:
- - ślinianki – wytwarzają ślinę potrzebną do rozdrobnienia pokarmu. Dodatkowo ślina, dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu zapobiega namnażaniu się bakterii.
- - wątroba – wytwarza żółć, która jest niezbędna w procesie trawienia tłuszczów,
- - trzustka – wydziela enzymy trawienne niezbędne do trawienia tłuszczów, białek oraz skrobi.
W całym procesie trawienia kluczową rolę odgrywają enzymy trawienne.
Enzymy trawienne - czym są?
Enzymy trawienne to grupa głównie białkowych substancji naturalnie występujących w ludzkim organizmie. Uczestniczą one w całym procesie trawienia i umożliwiają rozkład złożonych substancji obecnych w pożywieniu do prostych związków chemicznych. Dzięki temu dochodzi do prawidłowego wchłaniania składników odżywczych z przewodu pokarmowego do krwi oraz wykorzystanie ich przez tkanki organizmu.
Dzięki enzymom trawiennym, których jest kilka rodzajów, możliwe jest trawienie różnego rodzaju pokarmu. Nie każdy składnik pokarmowy jest bowiem trawiony z jednakową skutecznością. Enzymy trawienne odpowiadają za rozkładanie poszczególnych składników. Przykładowo jedne enzymy rozkładają skrobię z chleba do postaci glukozy, inne białko z mięsa do aminokwasów, a jeszcze inne tłuszcze do glicerolu.
Do najważniejszych enzymów trawiennych należą:
Amylazy - enzymy produkowane przez ślinianki znajdujące się w jamie ustnej, gdzie rozpoczyna się proces trawienia węglowodanów. Amylazy rozkładają wielocukry (skrobię i glikogen) na dwucukry, łatwiejsze do strawienia przez dalsze odcinki przewodu pokarmowego. Amylazy są także obecne w trzustce. Do amylaz zalicza się m.in. Alfa-amylazę i Beta-amylazę.
Lipazy - są produkowane w trzustce oraz w żołądku i rozkładają tłuszcze i triglicerydy pokarmowe do kwasów tłuszczowych, oraz do glicerolu.
Laktazy - enzymy trawienne umożliwiające trawienie laktozy obecnej w mleku ludzkim i krowim. Powodują jej rozpad na dwie substancje – glukozę i galaktozę. U niektórych osób dochodzi do zahamowania wytwarzania laktazy. Skutkiem tego jest nietolerancja na laktozę objawiająca się bólami brzucha, wzdęciami i biegunkami po spożyciu mleka.
Proteazy - są produkowane w żołądku i odpowiadają głównie za trawienie białek. Do najlepszych źródeł proteaz należy papaja (źródło papainy) i ananas (źródło bromelainy), ale również mango i awokado. Inne przykłady proteaz to pepsyna, trypsyna i chymotrypsyna.
Sacharazy - obecne w jelicie rozkładają sacharozę do dwóch cząsteczek cukru: glukozy i fruktozy.
Glukoamylaza - rozkłada glikogen i skrobię na glukozę.
Celulazy - pomagają w rozkładzie celulozy - składnika błonnika roślinnego, na prostsze cukry
Niedobory enzymów trawiennych
W przypadku zaburzeń w funkcjonowania układu trawiennego może dojść do niedoborów ww. enzymów trawiennych. Prowadzi to do nieprawidłowego rozkładania spożywanych składników oraz może skutkować pojawieniem się szeregu dolegliwości jak np.:
- - bóle brzucha,
- - wzdęcia,
- - nudności,
- - biegunki,
- - zaparcia,
- - chroniczne zmęczenie,
- - utrata masy ciała.
Dolegliwości te mogą się nasilać po spożyciu określonych pokarmów, bogatych w substancje, których organizm nie jest w stanie prawidłowo przetrawić. Warto pamiętać, że wymienione powyżej objawy mogą także wynikać z innych schorzeń. Dlatego wymagają diagnostyki, która pozwoli na określenie ich przyczyn oraz wdrożenie właściwego leczenia.
Jak sobie poradzić z niedoborem enzymów trawiennych?
Najlepszym sposobem na uzupełnienie niedoborów enzymów trawiennych jest stosowanie zdrowej diety połączonej z regularną aktywnością fizyczną. Można również sięgnąć po preparaty zawierające enzymy trawienne i stymulujące ich wytwarzanie. W suplementach z enzymami powinny znaleźć się także zioła wspierające procesy trawienia takie jak koper włoski, ekstrakt z karczocha, mięta czy mniszek lekarski. Poza tym warto wzbogacić swoją dietę w ananasy, papaję, mango, awokado, winogrona, naturalny miód, produkty mleczne fermentowane, imbir, pietruszkę, anyż czy kolendrę, które są naturalnymi źródłami enzymów trawiennych.
Enzymy trawienne - dla kogo są przeznaczone?
Po suplementy z enzymami trawiennymi można sięgnąć w przypadku wielu dolegliwości. Najczęściej zaleca się przyjmowanie ich osobom z problemami trawiennymi takimi jak wzdęcia, uczucie ciężkości po posiłku, zgaga czy nieprawidłowy rytm wypróżnień.
Enzymy trawienne mogą być niezwykle pomocne dla osób z nietolerancją laktozy, nietolerancją glutenu lub innymi nietolerancjami pokarmowymi. Również osoby starsze, u których produkcja enzymów się zmniejsza, mogą odczuć korzystne skutki suplementacji enzymów trawiennych.
Enzymy trawienne mogą także wspomóc leczenie schorzeń takich jak niewydolność trzustki lub refluks żołądkowo-przełykowy.
Osoby, które mają problemy z wchłanianiem składników odżywczych z pożywienia, także powinny wspomóc się suplementacją enzymów. Może to znacznie poprawić zdrowie całego organizmu i wpłynąć korzystnie na samopoczucie.
Z przyjmowania enzymów trawiennych powinny natomiast zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz uczulone na którykolwiek składnik suplementu.
Przed rozpoczęciem stosowania suplementów z enzymami trawiennymi należy skonsultować się z lekarzem. Specjalista pomoże dobrać odpowiednie dawki i rodzaj suplementu. Zbyt duże ilości przyjmowanych enzymów, mogą zwiększyć produkcję enzymów tworzących kwas moczowy. Taka sytuacja może skutkować z kolei wystąpieniem problemów z nerkami lub stawami.
Jakie efekty przynosi stosowanie enzymów trawiennych?
Do głównych korzyści stosowania enzymów trawiennych zalicza się poprawę funkcji trawiennych i prawidłowe wchłanianie składników odżywczych do organizmu. Regularne spożywanie preparatów z enzymami może wyeliminować problemy z niestrawnością, z bólami brzucha, wzdęciami czy innymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.
Poza tym suplementacja enzymów może zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości związane z nietolerancją pokarmową. Enzymy mogą być przydatne jako wsparcie leczenia niektórych chorób układu pokarmowego jak np. zapalenie trzustki, mukowiscydoza, zespół jelita drażliwego (IBS).
Jakie składniki wchodzą w skład suplementów z enzymami trawiennymi?
Suplementy z enzymami trawiennymi zawierają w składzie różne enzymy pomagające w trawieniu różnych składników pokarmowych. W skład tych suplementów poza enzymami trawiennymi mogą wchodzić:
- Probiotyki: szczepy bakterii pomagające utrzymać równowagę mikrobioty jelitowej, usprawniające procesy trawienia, wzmacniające układ odpornościowy i chroniące przed chorobami.
- Ekstrakty roślinne: jak np. ekstrakt z karczocha, z kopru włoskiego, z mięty pieprzowej czy z korzenia lukrecji skutecznie wspierają pracę jelit i układ trawienny.
Zalety
- Poprawa trawienia
- Redukcja objawów niestrawności.
- Lepsze wchłanianie składników odżywczych.
- Wsparcie dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.
- Wsparcie dla osób z chorobami przewodu pokarmowego.
- Wsparcie zdrowia jelit.
- Duży wybór preparatów.
- Łatwość stosowania.
Wady
Do wad stosowania suplementów z enzymami trawiennymi można zaliczyć:
- Nieprawidłowe dawkowanie.
- Nadmierna suplementacja.
- Możliwość wystąpienia reakcji alergicznych.
- Brak natychmiastowych efektów.
Jak prawidłowo stosować suplementy z enzymami trawiennymi?
Enzymy trawienne przyjmowane są doustnie najczęściej w postaci kapsułek lub tabletek. Przy stosowaniu tych preparatów należy pamiętać, aby spożywać je na krótko przed posiłkiem.
Nie są ustalone skuteczne dzienne dawki enzymów. Zawsze należy stosować się do zaleceń lekarza lub wytycznych producenta, które znajdują się na opakowaniu.
Należy pamiętać, iż nadmierne spożywanie enzymów może przyczynić się do wystąpienia powikłań zdrowotnych i dolegliwości ze strony układu trawiennego. Dlatego podczas suplementacji należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.
Na co zwrócić uwagę, wybierając suplement z enzymami trawiennymi?
Wybierając odpowiedni suplement z enzymami trawiennymi, warto wziąć pod uwagę kilka czynników:
Skład: Ważne, aby preparat zawierał różne rodzaje enzymów, które będą wspierać trawienie różnych składników pokarmowych. Przykładowo: amylazy - trawią węglowodany, proteazy - trawią białka, a lipazy - trawią tłuszcze. Najlepsze suplementy zawierają również składniki wspierające pracę jelit oraz funkcje trawienne. Mogą to być probiotyki lub ekstrakty roślinne. Skład suplementu powinien być prosty i naturalny, bez dodatku substancji mogących niekorzystnie wpływać na zdrowie.
Jakość: Wybieraj suplementy od renomowanych i sprawdzonych producentów, aby mieć pewność co do ich najwyższej jakości.
Sposób przyjmowania: Wybierz taką postać suplementu (kapsułki, tabletki, proszek), która jest dla Ciebie najłatwiejsza w przyjmowaniu.
Recenzje i opinie: Zapoznaj się z opiniami innych użytkowników stosujących dany preparat z enzymami trawiennymi. Doświadczenia innych osób mogą dostarczać Ci wielu istotnych informacji na temat skuteczności suplementu.
Poznaj 5 najlepszych enzymów trawiennych w 2025 roku
Tworząc nasze recenzje produktów, bierzemy pod uwagę składy oraz badamy ich bezpieczeństwo. Analizujemy opinie ekspertów z branży oraz doświadczenia użytkowników produktu. Pozyskujemy rekomendacje od autoryzowanych sprzedawców, korzystamy z dostępnych źródeł wiedzy na temat składników aktywnych i ich działania. Osobiście weryfikujemy działanie, konsystencję, zapach i odczucia z używania produktów, oceniamy stosunek jakości do ceny.
Poniżej przedstawiamy szczegółowe recenzje naszych redaktorów wraz z opisem każdego wskazanego produktu.