Dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa, bo łączy wyeliminowanie niezdrowego mięsa czerwonego ze zwiększonym spożyciem warzyw i owoców. Jednak nawet będąc na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej można nabawić się groźnych dla zdrowia niedoborów.
Czego brakuje w diecie wegetariańskiej?
Jak uzupełnić żelazo w organiźmie?
- Magnez
Magnez w naszym organizmie odpowiada za szereg ważnych, życiowych funkcji. Głównie za dobry stan mózgu, ale też za zdrowie paznokci i włosów. Jednak głównym źródłem magnezu w diecie większości z nas jest mięso i nabiał, dlatego na niedobory szczególnie narażeni są weganie, którzy wyłączają z diety mleko, jajka i sery. Na szczęście istnieją inne produkty, z których można czerpać dużo magnezu. Należą do nich kakao i czekolada gorzka a także orzechy. Włączenie ich do diety zagwarantuje, że nie narazimy się na niedobory. - Witamina B
Głównymi źródłami witaminy B jest mięso a także sery żółte i nabiał. Witamina B odpowiada w naszym organizmie za pracę mózgu, zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji i poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Bierze też udział we wchłanianiu magnezu, dlatego warto, by oba te składniki znalazły się w diecie. Weganom i wegetarianom łatwo jest o niedobory, jeśli nie dbają o urozmaicanie swojej diety. Jeśli jednak włączą do posiłków groch, fasolę, pieczywo pełnoziarniste, kasze i zielone warzywa, z pewnością nie zabraknie im witaminy B w diecie. - Witamina D
Witaminę D nazywa się „witaminą słońca”, ponieważ 80 % tego składnika trafia do nas wraz z promieniami słonecznymi. Pozostałe źródła witaminy D to dieta,w tym mięso, oleje roślinne i jajka. Z tego powodu weganom bardzo trudno jest trafić na roślinne źródła witaminy D i narażają się na niedobory. Te z kolei skutkują gorszym stanem zębów, łamliwymi kośćmi (szczególnie u dzieci i osób starszych) i problemy ze wzrokiem. - Żelazo
Żelazo znaleźć można w wątróbce, mięsie czerwonym i w szpinaku. Nie każdy wegetarianin wie jednak, że w szpinaku znajduje się ok. 100 razy mniej żelaza, niż w produktach mięsnych, dlatego bardzo trudno jest uzupełnić jego niedobory. A żelazo odpowiada w naszym organizmie za jego podstawowy budulec, czyli krew. Bez tego pierwiastka można zachorować na niedokrwistość, która objawia się bladą cerą, osłabieniem i ciemnymi cieniami pod oczami. To szczególnie niebezpieczne w ciąż, gdy niedokrwistość może dotyczy też dzieci. - Kwasy Omega-3 i Omega-6
Kwasy omega-3 i Omega-6 odpowiadają w głównej mierze za prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu a także stawów. Ich główne źródła to tłuste ryby morskie i niektóre oleje roślinne. Wegetarianie, którzy nie sięgają po ryby, mogą więc narazić się na niedobory, skutkujące słabymi i bolesnymi stawami, gorszą pamięcią i problemami z koncentracją.
Jak widać z powyższej listy, istnieją sposoby, by zapewnić wegetarianom i weganom dostęp do substancji mineralnych, których główne źródło to mięso i nabiał. Jednak nie w każdym przypadku jest to skuteczne (np. witaminę D można znaleźć głównie w nabiale czy tranie, dlatego weganom trudno jest uzyskać dobre źródło tej substancji. Dlatego osoby na takiej diecie powinny sięgać regularnie po preparaty witaminowe, które pozwolą zapobiec niedoborom.
Co o tym sądzisz?