Jedzenie w dzisiejszych czasach nie jest tylko czynnikiem, który pozwala przetrwać, ale stało się również źródłem przyjemności. Wielkie koncerny prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków, a odbiorca ma ogromny wybór. Na szeroką skalę produkuje się sztuczne dodatki do żywności oraz modyfikuje naturalne produkty w celu lepszej sprzedaży. Niestety, wpływa to negatywnie na układ pokarmowy i może powodować alergię oraz nietolerancje.
Jak je rozpoznać?
W obu przypadkach jedzenie, które spożyjemy wywoła w organizmie negatywne skutki. Różnica polega przede wszystkim na tym, że w przypadku alergii zostanie uruchomiona reakcja immunologiczna. Oznacza to, że układ odpornościowy rozpozna cząsteczki pokarmu jako wrogie
i będzie starał się je zwalczyć. W przypadku nietolerancji dolegliwości pojawią się z powodu niedoboru enzymów trawiennych, bez reakcji układu odpornościowego.
Od czego alergia pokarmowa?
Wyróżnia się dwa rodzaje alergii. Pierwsza z nich nazywa się alergią IgE zależną i polega na natychmiastowej reakcji organizmu w momencie dostania się do niego uczulających cząsteczek. Osoba, która cierpi na ten typ alergii zaczyna odczuwać jej skutki natychmiast po spożyciu pokarmu – od kilku sekund do 30 minut. Mogą u niej wystąpić duszności, puchnięcie śluzówek, wysypka skórna, a także wstrząs anafilaktyczny. Należy pamiętać, że ten typ reakcji mogą wywołać nawet śladowe ilości pokarmu.
Drugi typ reakcji alergicznej to alergia IgE niezależna (uczynniająca przeciwciała IgG i IgA), inaczej nazywana utajoną. Jest ona trudniejsza do zdiagnozowania, ponieważ objawy pojawiają się nawet po kilku dniach od spożycia czynnika uczulającego – do 96 godzin. Jej objawy nie są specyficzne i mogą manifestować się w różnoraki sposób. Osoby cierpiące na ten typ reakcji alergicznej skarżą się na migreny, pogorszenie nastroju, zaburzenia ze strony układu pokarmowego przypominające Zespół Jelita Nadwrażliwego oraz inne przewlekłe dolegliwości. Bywa, że latami leczone są objawowo i nie wiedzą o tym, że cierpią na alergię utajoną.
Alergia utajona dosyć często mylona jest z nietolerancją pokarmową, ponieważ obydwie mogą wywołać podobne objawy.
Nietolerancja pokarmowa to niedobór lub zbyt niska aktywność enzymu rozkładającego dany cukier. Alergia natomiast nie ma nic wspólnego z cukrami i jest reakcją organizmu na uczulające białko. Nietolerancja dotyczy najczęściej fruktozy i laktozy, a jej objawy to biegunka i inne zaburzenia jelitowe, występujące od 30 minut do 2 godzin od spożycia pokarmu. Po kilku godzinach dolegliwości mijają, dlatego stosunkowo łatwo rozpoznać nietolerancję.
Jak z nimi walczyć?
W przypadku alergii IgE zależnej stosuje się dietę eliminacyjną oraz podaje leki antyhistaminowe. W nietolerancji pokarmowej może pomóc podawanie enzymów trawiennych. Alergie utajone leczy się poprzez eliminację szkodzących pokarmów z diety. We wszystkich przypadkach warto zastosować zindywidualizowaną probiotykoterapię.
Co o tym sądzisz?