Boczniaki to grzyby wyjątkowe. Przeprowadzone badania ujawniły, że ograniczają wpływ nebrodeolizyny, czyli białka wirusa HIV typu pierwszego. Bez echa nie powinno przejść także i to, że zmniejszają guzy nowotworowe.
Mykoterapia polega na leczeniu schorzeń poprzez spożywanie grzybów. Zależnie od gatunku wykazują różne właściwości. Zwolennicy medycyny naturalnej na widelec powinni wziąć boczniaki.
Jakie właściwości mają boczniaki?
Gdzie rosną boczniaki?
Boczniaki pełne zdrowia!
Gdzie szukać tych grzybów?
Jeśli nie chemy kupować w sklepach, możemy zacząć szukać ich w listopadzie w ogrodach i lasach, a nawet parkach. Przy lekkiej zimie, grzybobranie trwa, aż do lutego. Z koszykiem warto wybrać się na spacer, gdyż właściwości odżywcze boczniaków nie ustępują warzywom.
Minerały – fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń, sód, selen, a także cynk.
Witaminy – B12, ryoflawina, tiamina i niacyna, witamina C.
Kwasy – olejowy i linolenowy. Natomiast nasycone kwasy tłuszczowe stanowią mniej, niż 10 proc.
Substancje – pleuran, ergotioneina i Beta-glukan.
Boczniaki na schorzenia
Istnieje przynajmniej siedem powodów, dla których warto włączyć boczniaki do codziennej diety. Warto nadmienić, że z ich użyciem wytwarza się preparaty dietetyczne. Stosując je w przepisach, nie zapominajmy, iż suszone zawierają w każdym gramie dziesięciokrotnie więcej składników odżywczych od świeżo zebranych.
- Boczniaki obniżają poziom cukru, dlatego są szczególnie wskazane przy cukrzycy.
- Zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegają powstawaniu łożysk arteriosklerotycznych oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, co jest ważne dla osób chorych na arteriosklerozę.
- Są doskonałym remedium dla zagrożonych uszkodzeniami serca i zmagających się z chorobą wieńcową.
- Boczniaki przyczyniają się do obniżenia ciśnienia w gałkach ocznych.
- Leczą niektóre nowotwory oraz zmniejszają towarzyszące im guzy. Ponieważ są bogate w a-glukany, wspomagają walkę z nowotworem piersi i okrężnicy, a dzięki polisacharydom – raka gruczołu krokowego.
- Przeciwdziałają starzeniu i uszkodzeniom komórek organizmu, odmładzają. Nazywane są źródłem długowieczności. Zwiększają nawilżenie i elastyczność skóry, a dzięki ich regularnemu spożywaniu, zmarszczki stają się mniej widoczne.
- Grzyby te pokonują przemęczenie ścięgien, mięśni oraz stawów.
- Wmacniają układ immunologiczny.
Wydobyć smak i zdrowie na talerzu
Szczególną sympatią cieszą się niewielkie kapelusze boczniaków, które nie są łykowate i idealnie sprawdzają się zarówno w marynacie, jak i poddane mrożeniu czy suszeniu. Pamiętajmy jednak by myć je krótko, ponieważ błyskawicznie chłoną wodę. Prócz tego cechuje je duża łamliwość, zatem dobrze jest rozejrzeć się za grzybami na tacce lub w koszyku, który ułatwi im przetrwanie transportu w całości.
Boczniaki smakowicie przysłużą się, jako farsz do naleśników lub pierogów, ale możesz też przyrządzić z nich wyśmienity sos, zupę, bądź sałatkę. Smażone a'la schabowe z pewnością wpisują się w polskie gusta.
Co o tym sądzisz?