Perimenopauza dotyczy roku, co najwyżej kilku lat. Za początek uchodzą pierwsze zaburzenia menstruacji u kobiet między 35. a 45. rokiem życia. Zmienia się obfitość i czas krwawień miesiączkowych, zwalnia metabolizm i zdarza się, że przybieramy na wadze. Zmagamy się z uderzeniami gorąca, ponurym nastrojem, rozdrażnieniem, zaburzeniami snu, infekcjami dróg moczowych czy bólami głowy i stawów. Koniec perimenopauzy określa się wraz z upływem roku od ostatniej miesiączki.
Jak łagodzić skutki menopauzy?
Jakie są skutki menopauzy?
Co trzecia z nas przechodzi przez ten okres przemian w organizmie bez dokuczliwych przypadłości, jednak większość będzie zmagać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami.
Druga młodość – perimenopauza
Zaburzenia hormonalne dyktują zmiany w naszym zachowaniu i funkcjonowania ciała, a przeżywane w tym czasie rozterki nasuwają niekiedy skojarzenia z okresem dojrzewania, dlatego perimenopauzę określa się niekiedy mianem drugiej młodości. Fakt, iż menopauza kładzie kres na kobiecej płodności nie jest równoznaczny z tym, iż nasze życie seksualne właśnie dobiega końca. Wręcz przeciwnie, skoro dzieci są już odchowane zyskujemy nową szansę na odkrywanie bliskości z partnerem. Akceptacja zmian zachodzących w naszym organizmie pozwoli swobodniej przejść przez menopauzę, do której przygotowania zyskujemy cenny czas wraz z pierwszymi zaburzeniami miesiączkowania. Podczas perimenopauzy wzrasta ryzyko polipów, mięśniaków macicy, a ponadto wynikającej z nadwagi cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia, bądź osteoporozy. Powinnyśmy poddawać się regularnym badaniom mammografii, cytologii, lipidogramu, poziomu cukru i ciśnienia krwi. Optymalnie prowadzona dieta pozwali zadbać o samopoczucie mimo malejącego poziomu estrogenu i progesteronu.
- Pełnoziarniste pieczywo i makarony – dostarczą cennego błonnika pokarmowego, ustabilizują glukozę, a także zapobiegną nagromadzeniu zbędnych kilogramów.
- Jedz niewielkie ilości mięsa, za to wysokiej jakości oraz tłuste ryby, które są bogate w białko i kwasy tłuszczowe Omega-3, odpowiedzialne za prawidłowy poziom cholesterolu, jak również zapobieganie stanom zapalnym. Dobrze, gdy na naszym talerzu znajdzie się śledź, łosoś i tuńczyk, bądź olej lniany czy rzepakowy, zaś na przekąskę zjemy orzechy, nasiona lub siemię lniane. Niedostatek białka wynikający z ograniczenia ilości spożywanego tygodniowo mięsa łatwo uzupełnisz ciecierzycą, soczewicą, fasolą lub soją.
- Fitoestrogeny – związki chemiczne obecne w roślinach (przede wszystkim w soi oraz warzywach strączkowych), które łagodzą uderzenia gorąca, zapobiegają osteoporozie, poprawiają mineralną gęstość kości.
- Kolorowe warzywa i owoce są pełne drogocennych przeciwutleniaczy pod postacią witamin A, C i E. Przeciwutleniacze pozwalają na dłużej zatrzymać młody wygląd skóry, a także chronią nas przed rozwojem nowotworów, dlatego nie powinniśmy ich sobie żałować.
Co o tym sądzisz?