Tłuszcz od razu budzi w nas negatywne skojarzenia. Tkanka tłuszczowa, tłuste jedzenie… wszystko to łączy się w głowie w jedną całość: nadwaga. Wizerunkowi tłuszczu nie pomagają również media, które alarmują, że należy go unikać. Czy aby na pewno eliminacja tego elementu z diety pomaga zdrowo schudnąć?
Nie! Przedstawiamy całą prawdę o właściwościach tłuszczów nasyconych i nienasyconych. Warto wiedzieć, które z nich szkodzą, a które są niezbędne dla zdrowia.
Tłuszcz jest niezbędny do życia. Tak samo jak węglowodany i białko. We wszystkim ważny jest umiar, równowaga i świadomość, że istnieją tłuszcze szkodliwe i takie, które mają dobroczynny wpływ na organizm.
Funkcje w organizmie człowieka
Dlaczego tłuszcz jest ważny dla zdrowia? Jest nośnikiem witamin A, D, E i K, a także „zasilaczem” energii dla organizmu. Bierze udział we wchłanianiu substancji odżywczych, pobudza do działania procesy trawienne.
Jakie mamy tłuszcze?
Które tłuszcze są zdrowe?
Trzeba jednak znać podstawową zasadę: istnieją tłuszcze lepsze i gorsze. Te lepsze warto spożywać w sporych ilościach, a te gorsze z zachowaniem umiaru.
Tłuszcze nasycone – na nie trzeba uważać
Pierwsza kategoria, którą opiszemy, to tłuszcze nasycone, czyli ta gorsza opcja. Ich źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego i twarda margaryna. Dietetycy i lekarze uznają je za złe dla zdrowia, ponieważ ich nadmierne spożycie staje się przyczyną wielu problemów. Najważniejszym z nich, jest wzrost złego cholesterolu we krwi, co może poskutkować chorobami układu krążenia.
… ale nie zawsze
Mimo to, nie dajmy się tak od razu przekonać, że wszystko co nasycone, to niedobre. W ramach grupy tych tłuszczów istnieją mniejsze podgrupy, z których każda cechuje się innymi właściwościami – w tym sprzyjającymi naszemu zdrowiu! Przykładem takiego składnika może być kwas masłowy, regulujący ekspresję kilku genów, w związku z czym mający właściwości zapobiegające niektórym nowotworom. Niektóre substancje z tłuszczów nasyconych regulują wydzielanie hormonów, inne poprawiają odporność.
Jednak wszystko z umiarem. Trzeba uważać na spożycie tłuszczów nasyconych, stosownie je ograniczając, bo mimo wszystko przyczyniają się do wzrostu poziomu złego cholesterolu.
Tłuszcze nienasycone. Zdrowie i energia
Te dzielą się na jedno- i wielonasycone. Pierwsze z nich znajdziemy w olejach roślinnych, w tym w oliwie z oliwek, a także migdałach, awokado, orzechach ziemnych i laskowych. Funkcją tych tłuszczy jest zmniejszenie złego cholesterolu i zwiększanie dobrego, czyli odwrotnie niż w przypadku ich „nasyconego brata”. Zapobiegają powstawaniu zatorów żylnych, dlatego są tak ważne w przypadku osób cierpiących na schorzenia układu krwionośnego.
Wielonasycone to przede wszystkim Omega-3, występujące w nasionach kukurydzy, słonecznika, lnu, w oleju lnianym, nasionach soi i kwasie alfa-linolenowym. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy, a także zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi.
Co o tym sądzisz?