Wysoki poziom cholesterolu we krwi, jest powodem dla wielu osób do unikania produktów w których on występuje takich jak boczek czy żółtka jaj. Niesłusznie. To nie cholesterol, który spożywany jest z pokarmem wpływa na wysoką ilość cholesterolu we krwi. Cukry, tłuszcze trans, nieprawidłowy stosunek kwasów omega 3 do omega 6 – to one są odpowiedzialne za zwiększone ryzyko występowania miażdżycy i zawałów serca.
Choroby sercowo naczyniowe w Polsce i na świecie są powodem ponad połowy zgonów. Nic więc dziwnego, że każdy stara się jak najlepiej dbać o swój układ krążenia i stara się zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby. Nieprawidłowe wyniki badań profilu lipidowego są powodem zmartwień wielu osób, a wokół cholesterolu i diety, którą należy wdrażać, żeby zapobiegać występowaniu chorób naczyniowych narosło wiele mitów.
Co na cholesterol?
Czego nie jeść przy cholesterolu?
Jakich produktów należy unikać?
Wysoki poziom cholesterolu wiąże się ze stanem zapalnym organizmu. Należy wykluczyć wszystkie oleje o nieprawidłowym stosunku kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy omega 3 działają przeciwzapalnie, natomiast kwasy omega 6 prozapalnie. W wielu popularnych olejach, stosunek tych kwasów jest zaburzony, a przyjmując zbyt dużą ilość omega 6 wzrasta ryzyko powstawania stanu zapalnego. Oleje rzepakowy, olej lniany, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron czy olej ryżowy – tych produktów należy unikać. Dobre źródła tłuszczu roślinnego to awokado, oliwa z oliwek (nie wolno na niej smażyć) oraz olej kokosowy, najlepiej nieprzetworzony – nierafinowany o delikatnym zapachu.
Cukier oraz zbyt duża podaż węglowodanów w stosunku do zapotrzebowania, również może wpływać na wzrost cholesterolu. Cukry mogą łączyć się z białkami organizmu w cząsteczki mające zdolność do uszkadzania naczyń krwionośnych. W miejscach uszkodzeń zaczynają gromadzić się płytki krwi oraz trój glicerydy.
Tłuszcze trans również wpływają niekorzystnie na poziom cholesterolu oraz działanie całego organizmu, a ich spożycie powinno równać się zeru. Należy unikać wysoko przetworzonych produktów takich jak margaryny, masła roślinne, fast foody, zupki z proszku, ciastka i słodycze. Należy także uważać na mleko i sery.
Spożywanie pokarmów zawierających cholesterol działa na ciało w sposób zbawienny. Choroby takie Alzheimer, Parkinson, demencja starcza, czy choroby układu nerwowego związane są ze zbyt niską podażą cholesterolu z diety.
Jak poprawnie interpretować badania profilu lipidowego?
Sam wysoki poziom cholesterolu nie jest powodem do zmartwień – to co jest ważne to stosunek frakcji HDL do LDL oraz HDL i trój glicerydów. Najlepiej, kiedy LDL jest dwukrotnie lub trzykrotnie wyższy od HDL. Trójglicerydy powinny utrzymywać się na poziomie poniżej 100, natomiast idealnie, kiedy poziom trój glicerydów i frakcji HDL jest na podobnym lub równym poziomie. W przypadku sportowców i osób starszych sam wysoki poziom cholesterolu (200-250) jest zjawiskiem naturalnym i nie powinien być powodem do zmartwień.
Co o tym sądzisz?