Nasuwająca skojarzenia z pudrem w odcieniu zieleni, wysokogatunkowa zielona herbata poddana uprzednio procesowi zmielenia liści, pozyskiwana jest z pierwszych wiosennych zbiorów. Ceniona jest nie tylko przez wzgląd na aromat, ale i przeciwutleniacze, aminokwasy, błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Co to jest matcha?
Jakie właściwości ma napar matcha?
Matcha, bo o niej właśnie mowa, z pewnością zasługuje na tytuł ekskluzywnej japońskiej herbaty. Uprawiana jest na zacienianych plantacjach, by z czasem trafić na nasze stoły. Łyżeczkę herbaty zalewamy 150-200 ml wody posiadającej temperaturę 70-80 st. C. Sproszkowane liście mieszamy energicznie, aż do wytworzenia się pianki, której towarzyszy całkowite rozpuszczenie zielonego pudru.
Morze korzyści z naparu Matcha
- Wielu smakoszy herbat ucieszy fakt, iż Matcha dostarcza doskonale przyswajanych przez organizm cennych substancji, które według eksperymentów japońskich badaczy z 2004 roku ograniczają rozrost nowotworu.
- Sproszkowana zielona herbata pozwala także przeciwdziałać udarom mózgu, którym zagrożenie zmalało o 1/5 przy piciu przynajmniej trzech filiżanek naparu w ciągu dnia.
- Substancje obecne w tej herbacie wspomagają rozmaite procesy metaboliczne, dzięki którym optymalizują ciśnienie krwi, zarówno u dotychczasowych nadciśnieniowców, jak i osób wykazujących niedociśnienie.
- Codzienne spożycie co najmniej pięciu filiżanek naparu ogranicza liczbę zgonów będących konsekwencjami schorzeń sercowo-naczyniowych, aż o 32-proc. u kobiet i 16-proc. u mężczyzn.
- Jest niemal bezkaloryczna, a zarazem zmniejsza apetyt, usprawnia metabolizm oraz prawdopodobnie termogenezę, dlatego pozwala szybciej spalać tłuszcz.
- Matcha eliminuje toksyny, dzięki czemu umożliwia przeprowadzenie detoksu organizmu.
- Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się naszego ciała, stosowana jest w formie maseczek i kremów.
- Matcha wspomaga układ immunologiczny, przyśpiesza zwalczanie infekcji i grypy.
- Ponieważ zawiera polifenole, ogranicza stres i wspomaga czynności percepcyjne mózgu. Odpowiada także za wzrost sił witalnych.
- Wspomaga sprawne funkcjonowanie układu trawiennego, łagodzi biegunki, zgagę i podrażnienia żołądka. Zobojętnia kwasy żołądkowe, wykazuje właściwości alkaliczne.
- Matchę należy docenić również za dobroczynny wpływ na zęby i dziąsła. Znacznie poprawia stan przyzębia, zapobiega próchnicy, krwawieniom i rozluźnieniu zębów. Ponadto zwalczając mikroorganizmy i wirusy zwiększa zdrowie śluzówki jamy ustnej, a także stanowi gwarancję świeżego oddechu.
Co o tym sądzisz?