Negatywny wpływ jajka na ludzki organizm, ze względu na cholesterol zawarty w żółtku jest mitem. Badania naukowe potwierdziły, że substancje - lecytyna i kwasy omega-3 znajdujące się w jajku obniżają poziom cholesterolu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała wręcz jajka za pokarm wzorcowy. Oczywistym jest fakt, że za wzór zawsze stawia się najlepszą z dostępnych form, w przypadku jakości białka – wzorem jest jajko.
Na początku należy zaznaczyć, że naukowcy nie znaleźli potwierdzenia dotyczącego zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu. Potwierdzają natomiast, że jaja bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. W końcu żółtko kurze to prawdziwa kopalnia witam i składników odżywczych. Nie dość, że jajka są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie niezbędne dla ludzkiego organizmu aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm sam nie wytwarza, a które powinien otrzymywać waz z pokarmem. Dlatego pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jajka są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego.
Jakie wartości odżywcze ma jajko?
Czy jajka są zdrowe?
Pamiętaj o jedzeniu jaj.
Jaja są niezwykle cennym elementem diety poprawiającym nasze codzienne, aktywne funkcjonowanie. Naturalnie usprawnia pracę mózgu, poprawia koncentrację i pamięć a to za sprawą składnika znajdującego się w żółtku czyli lecytyny, zwanej potocznie “pogromczynią tłuszczu”. Lecytyna rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiegając przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej (a to ona wywołuje sklerozę). Z pomocą luteiny, która poprawia widzenie, lecytyna posiada silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu spowalnia proces starzenia a nawet chroni przed nowotworami i chorobami serca. Podobne zadania pełnią zawarte w żółtku witaminy A i E a kwasy tłuszczowe omega-3 razem z lecytyną działają dodatkowo przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.
Na skórę i kości – jajka najprościej!
Nie wszyscy wiedzą, że jajka wzmacniają nasze kości. Osoby regularnie spożywające jaja wręcz ze świętym przekonaniem, twierdzą, że jaja chronią ich kości przed złamaniem oraz innymi urazami. Osoby starsze, które jadły od dziecka przynajmniej jedno jajko dziennie, zapewniają, że przez całe życie nie doznali żadnych uszkodzeń kości, związanych np. z przeforsowaniem lub niestabilnym chodem. Jeżeli jednak w wyniku np. wypadku doszło do złamania nogi czy ręki, regeneracja kości następowała bardzo szybko. Coś jednak w tym musi być...
Warto też wiedzieć, że żółtka obfitują w witaminę D, wzmacniającą skórę oraz witaminy z grupy B (konieczne do prawidłowej przemiany materii i funkcjonowania układu nerwowego). Tę specjalną kompozycję dopełniają sole mineralne, m.in. żelazo dlatego żółtka polecane są osobom z anemią.
Dietetycy umieścili jaja w swojej piramidzie żywieniowej jako produkty polecane w codziennej diecie. Trudno więc znaleźć negatywny związane z ich jedzeniem. Jedynie alergicy powinni wziąć jaja pod lupę, a osoby nie uczulone na białko lub żółtko kurze, jeść każdego dnia. Na zdrowie!
Co o tym sądzisz?