Słodki smak, to smak bezpieczeństwa, który podświadomie pamięta każdy z nas z czasów dzieciństwa. Pierwszy słodki cukier jaki znają wszystkie ssaki od pierwszych dni po urodzeniu jest laktoza, której wysokie stężenie obserwuje się w mleku matki. Nic więc dziwnego, że chęć jedzenia słodkiego kojarzy się z niwelowaniem stresu i zostaje na całe życie. Z drugiej strony mówi się coraz więcej o złym wpływie cukru na organizm i powstawanie chorób. Czym więc słodzić, aby nie szkodzić zdrowiu?
Przede wszystkim należy unikać słodzików, które powstały w sposób sztuczny w laboratoriach i w wysokich dawkach wykazują działanie toksyczne na organizm. Produkty słodzone aspartamem nie zrobią nam krzywdy jeżeli są spożywane od czasu do czasu, jeżeli jednak codziennie słodzimy nimi kawę, herbatę, a w dodatku lubimy używać gum do żucia, działają one jak wolno dawkowana trucizna i wpływają na występowanie różnych chorób, w tym nowotworów, które są drugą przyczyną umieralności w Polsce.
Czy cukier jest potrzebny?
Co zamiast cukru?
Inne słodziki, które dodawane są do produktów przetworzonych, a nawet przypraw, których smak wcale nie musi być słodki to acesulfan potasu, suklaroza, czy neohesperydyna DC – zawsze warto szukać tych składników na produktach i rezygnować z ich spożywania.
Również cukier biały, a także brązowy nie wykazują zdrowego wpływu na organizm i są szkodliwe dla organizmu.
Jakimi substancjami warto zastępować cukier i sztuczne słodziki?
Istnieje kilka substancji, dzięki którym kawa i herbata znowu mogą smakować dobrze, jednocześnie niwelując ryzyko powstawania chorób.
Po pierwsze stewia, ekstrakt roślinny o intensywnym słodkim smaku. Jest cukrem, który naturalnie występuje w przyrodzie, a jego pozyskanie nie jest trudne i wymagające długiego przetwarzania. Stewia nie bez przyczyny stała się popularnym zamiennikiem cukru, należy jednak pamiętać, że charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym i powoduje skoki insulinowe, dlatego najbardziej rekomendowana jest osobom ćwiczącym po zakończonym treningu.
Kolejnym ciekawym i naturalnym słodzikiem, który jest alternatywą dla osób z problemem cukrzycy typu II i insulinooporności oraz dla innych osób na diecie o niskim IG jest erytrol i ksylitol. Są to słodziki, odpowiednie dla osób nieaktywnych fizycznie i dla osób aktywnych w innych porach dniach niż po treningu. Ksylitol, czyli cukier brzozowy zasługuje na szczególną uwagę. Jego indeks glikemyczny jest równy 8, ale nie jest to jego jedyny plus. Wykazuje on działanie regulujące profil lipidowy krwi, poprzez wzmaganie wydzielania kwasów omega 9, chroniąc przed chorobami naczyń. Ksylitol wspomaga również syntezę wapnia w organizmie co wpływa na poprawę kondycji kości i zębów.
Erytrol i ksylitol to słodziki, które nie zaszkodzą, a dziennie można ich spożywać do 40 gram. Ich plusem jest również odporność na wysokie temperatury, można zatem śmiało używać ich do pieczenia, konfitur słodzenia nie tylko napojów zimnych, lodów, ale również gorącej kawy i herbaty.
Co o tym sądzisz?