45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach

Cukier i słodziki - które wybierać, a z których lepiej zrezygnować

Cukier i słodziki - które wybierać, a z których lepiej zrezygnowaćCukier i słodziki - które wybierać, a z których lepiej zrezygnować

Słodki smak, to smak bezpieczeństwa, który podświadomie pamięta każdy z nas z czasów dzieciństwa. Pierwszy słodki cukier jaki znają wszystkie ssaki od pierwszych dni po urodzeniu jest laktoza, której wysokie stężenie obserwuje się w mleku matki. Nic więc dziwnego, że chęć jedzenia słodkiego kojarzy się z niwelowaniem stresu i zostaje na całe życie. Z drugiej strony mówi się coraz więcej o złym wpływie cukru na organizm i powstawanie chorób. Czym więc słodzić, aby nie szkodzić zdrowiu?

Przede wszystkim należy unikać słodzików, które powstały w sposób sztuczny w laboratoriach i w wysokich dawkach wykazują działanie toksyczne na organizm. Produkty słodzone aspartamem nie zrobią nam krzywdy jeżeli są spożywane od czasu do czasu, jeżeli jednak codziennie słodzimy nimi kawę, herbatę, a w dodatku lubimy używać gum do żucia, działają one jak wolno dawkowana trucizna i wpływają na występowanie różnych chorób, w tym nowotworów, które są drugą przyczyną umieralności w Polsce.

  • Czy cukier jest potrzebny?

  • Co zamiast cukru?

Inne słodziki, które dodawane są do produktów przetworzonych, a nawet przypraw, których smak wcale nie musi być słodki to acesulfan potasu, suklaroza, czy neohesperydyna DC – zawsze warto szukać tych składników na produktach i rezygnować z ich spożywania.

Również cukier biały, a także brązowy nie wykazują zdrowego wpływu na organizm i są szkodliwe dla organizmu.

Jakimi substancjami warto zastępować cukier i sztuczne słodziki?

Istnieje kilka substancji, dzięki którym kawa i herbata znowu mogą smakować dobrze, jednocześnie niwelując ryzyko powstawania chorób.

Po pierwsze stewia, ekstrakt roślinny o intensywnym słodkim smaku. Jest cukrem, który naturalnie występuje w przyrodzie, a jego pozyskanie nie jest trudne i wymagające długiego przetwarzania. Stewia nie bez przyczyny stała się popularnym zamiennikiem cukru, należy jednak pamiętać, że charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym i powoduje skoki insulinowe, dlatego najbardziej rekomendowana jest osobom ćwiczącym po zakończonym treningu.

Kolejnym ciekawym i naturalnym słodzikiem, który jest alternatywą dla osób z problemem cukrzycy typu II i insulinooporności oraz dla innych osób na diecie o niskim IG jest erytrol i ksylitol. Są to słodziki, odpowiednie dla osób nieaktywnych fizycznie i dla osób aktywnych w innych porach dniach niż po treningu. Ksylitol, czyli cukier brzozowy zasługuje na szczególną uwagę. Jego indeks glikemyczny jest równy 8, ale nie jest to jego jedyny plus. Wykazuje on działanie regulujące profil lipidowy krwi, poprzez wzmaganie wydzielania kwasów omega 9, chroniąc przed chorobami naczyń. Ksylitol wspomaga również syntezę wapnia w organizmie co wpływa na poprawę kondycji kości i zębów.

Erytrol i ksylitol to słodziki, które nie zaszkodzą, a dziennie można ich spożywać do 40 gram. Ich plusem jest również odporność na wysokie temperatury, można zatem śmiało używać ich do pieczenia, konfitur słodzenia nie tylko napojów zimnych, lodów, ale również gorącej kawy i herbaty.

kwas omega słodziki czym słodzić rodzaje słodzików
Komentarze
Dodano: 13 Listopad 2016
Autor: sANDRA
Ocena:
U mnie stewia się sprawdza doskonale, sztuczne słodziki to coś chyba gorszego niż tradycyjny cukier. Moim zdaniem przynajmniej.
Odpowiedź
Dodano: 09 Listopad 2016
Autor: Maja
Ocena:
Ja już jakiś czas stosuję ksylitol i jestem z niego zadowolona.
Odpowiedź
Dodano: 15 Wrzesień 2016
Autor: Emilia Zaręba
Ocena:
Każdy cukier "wyciągnięty" jest szkodliwy dla zdrowia, w mniejszym lub większym ale szkodliwy. Natura dała owoce, naturalnym jest to że ma się ochotę na coś słodkiego - są owoce świeże i suszone. Wilczy apetyt na słodycze i sięgnięcia po coś słodkiego wiąże się z kandydozą, grzybami, które "wołają" o coś słodkiego. Efekt uboczny odstawienia cukru i produktów do zawierających - w moim przypadku 3 dniowy ból głowy, potem już tylko lepiej i lepiej, po pewnym czasie znikające boczki, mniejszy obwód talii. Kilogramów mało ubyło ale centymetrów dużo :-)
Odpowiedź
Dodano: 14 Wrzesień 2016
Autor: Jakataka
Ocena:
Ja np stewii nie moge w żadnej ilości! Powoduje u mnie straszne rewolucje żołądkowe i biegunke...muszę spróbować ksylitolu
Odpowiedź
Dodano: 14 Wrzesień 2016
Autor: Ewa
Ocena:
Bardzo często mówi sie o stewii, ze jest zdrowa i pochodzenia naturalnego, myslałam że wybrałam dobry zaminnik cukru.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach