Zbyt często pomijamy go w swojej diecie, choć nadaje potrawom ostrego, intensywnego smaku. Niektórzy mylą go ze szpinakiem. Jeśli nie wiesz jak wykorzystać szczaw w kuchni, wypróbuj w formie sałatek, sosów lub zup. Uwierz nam, że warto!
Znamy go głównie z kuchni staropolskiej w formie kwaskowatej zupy „szczawiówki”. Już w dawnych czasach doceniano tę roślinę – sięgali po nią Rzymianie, a o jej właściwościach leczniczych pisał sam ojciec medycyny – Hipokrates. Co takiego jest w szczawiu, że powinniśmy się nim zajadać? Czy szczaw można zjadać w dużych ilościach?
Jakie właściwości ma szczaw?
Czy szczaw jest zdrowy?
Szczaw i lista jego zalet
Najbardziej znaną odmianą szczawiu jest ten zwyczajny, który znajdziemy na łąkach w całej Polsce. Okres jego kwitnienia wypada od maja do czerwca. Rozpoznamy go po podłużnych liściach, a także niedużych, czerwonych kwiatkach. Zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów:
- Żelazo,
- Krzem,
- Wapń,
- Magnez,
- Witaminę C,
- Witaminę A,
- Witaminy z grupy B.
Działa moczopędnie, krwiotwórczo, wspomaga procesy trawienne, będzie pomocny przy schorzeniach serca, wzmacnia apetyt, blokuje rozwój drobnoustrojów (bakterii i wirusów), wspomaga wątrobę i woreczek żółciowy.
Liście szczawiu wykazują działanie lecznicze – przygotowana z nich herbata przyniesie ulgę przy chorobach wątroby i nerek. Napar przyrządzony do płukania, wyleczy owrzodzoną jamę ustną i trudne w gojeniu rany.
Uważaj – co za dużo, to niezdrowo!
Szczaw ma również swoją „ciemną” stronę – jedzony w nadmiarze może szkodzić. Lepiej spożywać go raz na jakiś czas. Zawarty w tej roślinie kwas szczawiowy wiąże się z wapniem, tworząc tym samym związek nieprzyswajalny przez nasz organizm. Może on nawet przyczyniać się do powstawania kamieni.
Nie powinny spożywać go osoby mające kamienie żółciowe, nerkowe, lub ze skłonnością do ich powstawania, cierpiące na choroby nerek, reumatyzm czy artretyzm.
Jak go jeść?
Bezpieczna ilość szczawiu to 50-100 gramów w potrawie, którą uzupełniamy śmietaną, mlekiem lub jajkiem. Będzie doskonałym dodatkiem do ryb, mięs, zup, surówek, sosów, sałatek, omletów, kanapek, past. Najbardziej popularną formą jest jednak zupa szczawiowa. Najprostszy przepis na szczawiankę:
- Przygotuj: 40 dag szczawiu, 8 cebulek dymek, sól, pieprz, 4 ugotowane na twardo jajka, 6 szklanek esencjonalnego rosołu (nawet z kostki), 4 łyżki gęstej śmietany.
- Oczyść i posiekaj szczaw,
- Zagotuj rosół, dorzuć szczaw, ponownie doprowadź do wrzenia,
- Zdejmij z ognia, dopraw, dodaj jajko pokrojone w ćwiartki oraz łyżkę śmietany.
Co o tym sądzisz?