Herbata została odkryta 5 tysięcy lat temu w Chinach i do dziś stanowi jedną z najczęstszych alternatyw dla wody. Polacy pod względem picia herbat zajmują piąte miejsce na świecie, jednak niestety nasz wybór pada najczęściej na czarną herbatę ekspresową. Po którą powinniśmy sięgać, aby cieszyć się zdrowiem?
Nie tylko z jedzenia, ale także z herbaty płynie wiele korzyści dla naszego organizmu. Nie ignorujmy tego cennego napoju. Szczególnie cenne właściwości mają jednak herbaty liściaste, które choć wymagają nieco więcej wysiłku przy przyrządzeniu, to ich smak i wartość są nieocenione.
Jaka herbata jest zdrowa?
Jakie są rodzaje herbat?
Chociaż na świecie istnieje wiele gatunków herbat, to są one pochodnymi jednej rośliny – kamelii chińskiej zwanej też krzewem herbacianym. Jedyna i zasadnicza różnica tkwi w sposobie preparowania zebranych liści.
Jedną z ciekawostek, które warto znać, jest fakt, że znane pod nazwą „herbat” Yerba Mate i Rooibos nie są tak naprawdę herbatami, ziołami – pierwsza pochodzi z ostrokrzewu paragwajskiego, druga z ostrokrzewu południowoafrykańskiego. Rodzaje najzdrowszych herbat:
- Herbata zielona – uznawana na najzdrowszą i jednocześnie najstarszą. Wytwarza się ją z niesfermentowanych liści. Ma w składzie dużo witaminy C, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwnowotworowo i antybakteryjnie, odpręża, odświeża, chroni serce, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, a także w wątrobie i pęcherzu, ma działanie antyoksydacyjne. Oprócz tego wzmacnia kości. Zalecana dzieciom, osobom na diecie i tym, które mają zbyt wysokie ciśnienie.
- Herbata biała – nazywa się ją herbatą młodości. Jest jednocześnie najrzadszym i najdroższym gatunkiem, lekko fermentowanym. Nazwę „biała” zawdzięcza kolorowi wysuszonych pędów, z których się ją parzy. Jednocześnie ma słomkową barwę, zawiera największe ilości flawonoidów, hamuje procesy starzenia, łagodzi alergie, zapobiega chorobom serca, dlatego będzie idealna dla uczuleniowców, dzieci i osób z wysokim cholesterolem.
- Herbata czerwona – działa oczyszczająco na organizm. Jej liście są półfermentowane. Polecana osobom dbającym o figurę oraz chcącym oczyścić organizm z toksyn. Dlaczego? Obniża poziom cholesterolu, poprawia wygląd skóry, oczyszcza organizm, wspomaga wątrobę, łagodzi skutki spożycia alkoholu (jest więc dobra na kaca), pobudza trawienie i wspomaga odchudzanie, poprawia kondycję włosów. Jej cenną właściwością jest rozbijanie zbędnych pokładów tłuszczu w organizmie, dzięki czemu pomaga się od nich uwolnić.
- Herbata żółta – trudno dostępna w Europie. Produkuje się ją z lekko sfermentowanych liści. Zawiera mało teiny, jednak zaleca się ją jako naturalny napój energetyczny. Oprócz tego działa na organizm oczyszczająco i ma doskonały wpływ na trawienie.
Co o tym sądzisz?