Sól jest jednym z największych wrogów naszego organizmu i przede wszystkim negatywnie wpływa na naszą sylwetkę. Im więcej soli postaramy się wyeliminować z codziennej diety, tym nasza figura lepiej będzie wyglądała. Słony smak pozwala nam podnieść wartość smakową potraw. Solimy, bo jesteśmy przyzwyczajeni. Czy wiemy czym jest sól dla naszego zdrowia i jak na nie wpływa? Ile soli dziennie powinniśmy stosować, aby sobie nie zaszkodzić?
Czy sól jest zdrowa?
Jak odzwyczaić się od soli?
Sól – nasz wróg?
Sól w nadmiarze szkodzi, jednak jej całkowite wyeliminowane także nie jest wskazane. Sól odpowiada za gospodarkę wodną w naszym organizmie. Sól dostarcza nam także istotnego dla nas mikroelementu jakim jest jod. Codzienna dawka soli w naszej diecie powinna wynosić około 6 g, niestety jest trzykrotnie przez nas przekraczana. Sól w nadmiarze prowadzi do zatrzymywania wody w ciele co doprowadza do obrzęków, opuchlizn i w rezultacie dodaje nam centymetrów nie tylko w pasie. Sól jest także jednym z powodów zwiększających pojawienie się cellulitu. W ograniczaniu ilości soli na co dzień nie chodzi tylko o efekt estetyczny. Nadmiar soli prowadzi do nadciśnienia, negatywnie wpływa na pracę nerek, wątroby. To także prosta ścieżka do podwyższonego cholesterolu. Organizm chcąc pozbyć się nadmiaru soli wydala ją z moczem, jednocześnie wypłukując wapń, osłabiając kości i mięśnie.
Najbardziej szkodzi pieczywo?
Ograniczając sól w naszej codziennej diecie nie wystarczy pozbyć się chipsów czy słonych przekąsek, należy dokładnie przeanalizować nasz jadłospis. Sól znajduje się prawie we wszystkim co jemy. Jest w każdym rodzaju pieczywa, w makaronach, wędlinach szczególnie wędzonych, rybach, serach, a nawet w niektórych deserach. Sól, której podstawowym składnikiem jest chlorek sodu równa się sód, ale jakie jego ilości możemy spożywać na co dzień. 1 g sodu odpowiada 2,5 g soli. Dzienną dawkę soli wyczerpuje 1 łyżeczka.
Sól soli nierówna…
Wyrzeczenie się soli na co dzień to nie lada wyzwanie. Nie musisz koniecznie rezygnować z soli, zastąp ją zdrowszą jej wersją. Uważana za najzdrowszą sól na świecie, jest ostatnio bardzo modna sól himalajska. Nie wpływa ona negatywnie na nasze ciśnienie i co ważne oczyszcza nasz organizm z toksyn. Można również zwykłą sól zastąpić solą niskosodową, lub ziołową. Zdrową wersją jest również sól morska zawierająca sporą dawkę pozytywnych minerałów.
Kiedy należy uzupełniać braki sodu w organizmie?
Sód jest pierwiastkiem występującym w wielu produktach choćby w warzywach i drobiu, a także w ziemniakach. Jego niewielkie ilości są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pracy enzymów oraz jest jednym z elementów tworzących stawy i mięśnie. Kiedy dochodzi do jego spadku organizm odwadnia się. Kiedy najczęściej się to zdarza? Po zbyt obfitym wysiłku, w czasie obfitego pocenia się oraz w zaburzeniach jelitowo – żołądkowych z biegunką i wymiotami. Jak sobie pomóc w takiej sytuacji? Wystarczy popijać wodę z niewielką ilością soli.
Jak skutecznie odzwyczaić się od słonego smaku?
Proces odzwyczajania się od wszystkiego co nam smakuje wymaga cierpliwości i wytrwałości. O soli można zapomnieć już po trzech dniach. Nagrodą jest zdrowie i szczupła sylwetka, warto więc podjąć to wyzwanie. Jak to zrobić?
Sprawdzaj ilość soli w kupowanych produktach.
Jeśli musisz nadal stosować sól, dodawaj ją po koniec gotowania.
Stosuj różnorodne przyprawy.
Co o tym sądzisz?