Dotkliwy ból kości i stawów w bolesny sposób spowalnia początek dnia. Liczba chorób określanych mianem reumatyzmu sięga 200, tylko w Polsce uskarża się na nie 9 milionów pacjentów, z czego 50 procent przed upływem 2 lat od diagnozy traci zdolność do pracy. Półtora miliona chorych otrzymuje rentę.
Jak radzić sobie z reumatyzmem?
Czy okład z groczycy wpływa na reumatyzm?
Osoby z reumatyzmem żyją średnio 10 lat krócej od osób nie zmagających się z RZS. Wbrew powszechnemu mniemaniu choroba często prześladuje ludzi młodych. Trudnościom z poruszaniem towarzyszy ból, perspektywa kalectwa, a nawet uszkodzeń organów wewnętrznych.
Na szczęście ulgę w cierpieniu mogą przynieść tradycyjne metody, znane jeszcze naszym babciom.
Diabelsko skuteczna metoda na reumatyzm!
Czarci pazur, zwany również wilczym i diabelskim, jak zgodnie donoszą badania europejskich oraz amerykańskich badaczy jest skutecznym remedium na bóle reumatyczne, rwę kulszową, nerwobóle, zapalenie stawów i bóle mięśniowe. Łagodzi także symptomy przeziębień czy alergii, schorzeń skórnych, jak również rozwijających się pod wpływem infekcji roztoczowych, grzybiczych, wirusowych i bakteryjnych stanów wysiękowych, bądź zapaleń oczu i uszu. Dotychczas brak doniesień o interakcjach z lekami na receptę. Diabelski pazur możemy nabyć w formie nalewki, korzenia, żelu lub naparu.
Okład na bazie gorczycy
Odmierz 2 kopiaste łyżki gorczycy, a następnie ją zmiel. Woda, którą zalewamy nasiona musi być przegotowana, aczkolwiek w chwili użycia nie powinna być nadmiernie gorąca. Mieszamy wodę z gorczycą. Kompres zanurzamy w wodzie i pozostawiamy na 15 min w newralgicznym miejscu. Po dokładnym przepłukaniu gazy, ponów czynność jeszcze trzykrotnie. Najlepsze rezultaty osiąga się przy codziennym stosowaniu. Reumatym łagodnieje, wraca sprawność stawów i są one należycie rozgrzane.
Nalewka do stosowania miejscowego
Do sporządzenia nalewki przeznaczonej do miejscowego wcierania potrzebujemy po 50 g rozdrobnionych, poddanych wcześniej suszeniu kasztanów i 50 g suszonych kwiatów kasztanowca. Po umieszczeniu kasztanów w słoju, uzupełniamy naczynie 4 szklankami wódki. Na przestrzeni 14 dni parokrotnie wstrząsamy słoikiem. Wraz z upływem tego czasu, możemy korzystać doraźnie z dobrodziejstw mikstury. Nalewkę przecedzamy przez filtr do kawy, po czym przelewamy do butelek ze szkła, które nie jest przezroczyste. Przechowując, chronimy przed wpływem promieni słonecznych.
Co o tym sądzisz?