45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach

Dieta bezglutenowa. Jakich produktów unikać?

Dieta bezglutenowa. Jakich produktów unikać?Dieta bezglutenowa. Jakich produktów unikać?

Moda na gluten free, czyli jedzenie produktów niezawierających glutenu, trwa w Polsce od jakiegoś czasu. Związana jest zarówno z chęcią zrzucenia zbędnych kilogramów, jak i zdecydowanie poważniejszą motywacją, jaką stanowi celiakia oraz alergia na pszenicę. Większość osób, stosujących tego typu dietę, często nieświadomie zjada małe ilości glutenu. W przypadku ludzi chorych na celiakię takie błędy mogą mieć nieprzyjemne konsekwencje. Czego więc nie jeść, aby wykluczyć gluten z diety całkowicie?

Warto zacząć od tego, że taki rodzaj diety wcale nie jest taki prosty i przyjemny, jak mogłoby się wydawać. Wyeliminowanie słodyczy, makaronu i pieczywa to nie wszystko. Dieta bezglutenowa wymaga poniesienia sporych kosztów, wykluczenia wielu produktów, rezygnacji z niektórych przyjemności i rygorystycznego podejścia do sprawy.

  • Co jeść bez glutenu?

Życie z celiakią i nadwrażliwością na gluten

Gluten (zaraz po mleku) jest jednym z najczęstszym alergenów. Nawet od 10 do 25% ludzi cierpiących na alergię pokarmową ma uczulenie na gluten. Reakcja uczuleniowa może być natychmiastowa albo późna, czyli pojawić się w kilka minut od spożycia albo dopiero po kilku godzinach, czy nawet kilku dniach.

Alergia objawia się różnie, np. poprzez:

  • Wstrząs anafilaktyczny,
  • Wodnisty katar,
  • Biegunkę,
  • Wymioty,
  • Zmiany skórne,
  • Skurcz oskrzeli,
  • Pokrzywkę skórną.

Podstawą leczenia celiakii i alergii jest właśnie dieta bezglutenowa.

Produkty zakazane. Czego unikać?

Gluten występuje w ziarnach zbóż, dlatego trzeba wykluczyć z diety żyto, jęczmień, pszenicę i jej odmiany – kamut, orkisz, płaskurka, pszenżyto, pszenica durum. U niektórych osób objawy mogą występować również po spożyciu owsa (nawet tego z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu). Podsumowując, na liście produktów zakazanych znajdują się:

  • Bułka tarta,
  • Kasza – jęczmienna, kuskus, bulgur, manna,
  • Zarodki pszenne,
  • Mąka – żytnia, jęczmienna, owsiana, orkiszowa, pszenna,
  • Pieczywo – każdego rodzaju oprócz tego bezglutenowego,
  • Piwo,
  • Opłatek komunijny,
  • Otręby i płatki – jęczmienne, żytnie, pszenne, owsiane bez symbolu gluten free,
  • Wypieki i ciastka,
  • Napoje owsiane, czyli mleko i kakao,
  • Kiełki pszenne i mieszanki kiełków,
  • Makaron – żytni, pszenny, owsiany, orkiszowy,
  • … oraz produkty niezwiązane ze zbożami, ponieważ gluten jest często wykorzystywanym dodatkiem do wielu produktów: gum do żucia, słodyczy, przetworów mięsnych, lodów, keczupów, majonezów, proszków do pieczenia, mięsa mielonego, chipsach itd. Należy czytać etykiety!
alergia dieta gluten celiakia
Komentarze
Dodano: 11 Październik 2016
Autor: Kraska
Ocena:
Fajny artykuł. Dużo cennych porad dla kogoś, kto jak ja dopiero zaczyna sie mierzyć z problemem alergii.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach