Moda na gluten free, czyli jedzenie produktów niezawierających glutenu, trwa w Polsce od jakiegoś czasu. Związana jest zarówno z chęcią zrzucenia zbędnych kilogramów, jak i zdecydowanie poważniejszą motywacją, jaką stanowi celiakia oraz alergia na pszenicę. Większość osób, stosujących tego typu dietę, często nieświadomie zjada małe ilości glutenu. W przypadku ludzi chorych na celiakię takie błędy mogą mieć nieprzyjemne konsekwencje. Czego więc nie jeść, aby wykluczyć gluten z diety całkowicie?
Warto zacząć od tego, że taki rodzaj diety wcale nie jest taki prosty i przyjemny, jak mogłoby się wydawać. Wyeliminowanie słodyczy, makaronu i pieczywa to nie wszystko. Dieta bezglutenowa wymaga poniesienia sporych kosztów, wykluczenia wielu produktów, rezygnacji z niektórych przyjemności i rygorystycznego podejścia do sprawy.
Co jeść bez glutenu?
Życie z celiakią i nadwrażliwością na gluten
Gluten (zaraz po mleku) jest jednym z najczęstszym alergenów. Nawet od 10 do 25% ludzi cierpiących na alergię pokarmową ma uczulenie na gluten. Reakcja uczuleniowa może być natychmiastowa albo późna, czyli pojawić się w kilka minut od spożycia albo dopiero po kilku godzinach, czy nawet kilku dniach.
Alergia objawia się różnie, np. poprzez:
- Wstrząs anafilaktyczny,
- Wodnisty katar,
- Biegunkę,
- Wymioty,
- Zmiany skórne,
- Skurcz oskrzeli,
- Pokrzywkę skórną.
Podstawą leczenia celiakii i alergii jest właśnie dieta bezglutenowa.
Produkty zakazane. Czego unikać?
Gluten występuje w ziarnach zbóż, dlatego trzeba wykluczyć z diety żyto, jęczmień, pszenicę i jej odmiany – kamut, orkisz, płaskurka, pszenżyto, pszenica durum. U niektórych osób objawy mogą występować również po spożyciu owsa (nawet tego z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu). Podsumowując, na liście produktów zakazanych znajdują się:
- Bułka tarta,
- Kasza – jęczmienna, kuskus, bulgur, manna,
- Zarodki pszenne,
- Mąka – żytnia, jęczmienna, owsiana, orkiszowa, pszenna,
- Pieczywo – każdego rodzaju oprócz tego bezglutenowego,
- Piwo,
- Opłatek komunijny,
- Otręby i płatki – jęczmienne, żytnie, pszenne, owsiane bez symbolu gluten free,
- Wypieki i ciastka,
- Napoje owsiane, czyli mleko i kakao,
- Kiełki pszenne i mieszanki kiełków,
- Makaron – żytni, pszenny, owsiany, orkiszowy,
- … oraz produkty niezwiązane ze zbożami, ponieważ gluten jest często wykorzystywanym dodatkiem do wielu produktów: gum do żucia, słodyczy, przetworów mięsnych, lodów, keczupów, majonezów, proszków do pieczenia, mięsa mielonego, chipsach itd. Należy czytać etykiety!
Co o tym sądzisz?