Nazywa się ją również dietą człowieka pierwotnego, ponieważ polega na sposobie odżywiania, do którego przystosowała nasze ciała ewolucja. Według jej założeń, dzięki jedzeniu podobnie do naszych przodków z okresu paleolitu osiągniemy pełnię zdrowia. Jednak dieta paleo nie naśladuje sposobu ich odżywiania, bardziej zaś eliminuje to pożywienie, którego nasi przodkowie nie jadali. Poznaj tajniki tej niezwykłej i zupełnie nietypowej diety, która z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom mięsnych potraw!
Czym jest dieta paleo?
Jakie są zalety diety paleo?
Pojawia się coraz więcej naukowych doniesień o wpływie tego sposobu odżywiania na choroby takie jak nadciśnienie, cukrzyca typu drugiego, a nawet nowotwory. Bazująca na współczesnym pożywieniu dieta paleo składa się przede wszystkim z grzybów, ryb, mięsa, warzyw, owoców, jajek, orzechów, wykluczając jednocześnie nabiał, ziemniaki, zboża, cukier, rafinowane oleje i rośliny strączkowe. Jej podstawowa zasada to eliminowanie pokarmu nie ilościowo, a jakościowo. Oczywiście, jedząc w ten sposób naturalnie tracimy na wadze i zyskujemy na zdrowiu, ponieważ eliminujemy duże ilości kalorii i soli.
Zalety diety paleo:
- Duże ilości kwasów omega-3,
- Duża zawartość błonnika,
- Eliminacja soli,
- Spożycie chudego mięsa,
- Antyoksydanty, składniki mineralne i witaminy – w sporych ilościach.
Wady diety paleo:
- W obecnych czasach trudno jest mieć stały dostęp do w pełni nieprzetworzonej żywności, która nie jest zanieczyszczona antybiotykami i hormonami.
- Konsekwencje długotrwałego stosowania nie zostały jeszcze przebadane, ponieważ wciąż trwają testy jej wpływu na zdrowie.
Jak stosować?
Uważa się, że głównym pożywieniem człowieka z okresu paleolitu były pokarmy bogate w jod, cynk, kwasy tłuszczowe omega-3, miedź, selen, witaminę A i D. Co oczywiste, w tamtym okresie praktycznie nie było dostępu do żywności przetworzonej, produktów zbożowych, rafinowanych cukrów, tłuszczów wysokoprzetworzonych i alkoholu. Oprócz tego, człowiek paleolitu cechował się o wiele większą sprawnością fizyczną, niż człowiek współczesny. Na podstawie badań szacuje się, że były to osoby na poziomie dzisiejszych sportowców wyczynowych.
Źródłem pożywienia przy stosowaniu diety paleo powinny być przede wszystkim:
- Ryby,
- Owoce,
- Chude mięso,
- Warzywa liściaste, korzeniowe i kapustne.
W ograniczonej ilości można spożywać:
- Ziemniaki (1-2 sztuki na dzień),
- Wino (lampka na dzień),
- Jajka (1-2 sztuki na dzień),
- Suszone owoce,
- Orzechy włoskie,
- Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy (maksymalnie 1 łyżka dziennie).
Należy bezwzględnie odrzucić:
- Cukier, słodycze,
- Nabiał,
- Produkty zbożowe,
- Słodkie napoje,
- Oleje rafinowane,
- Rośliny strączkowe,
- Piwo,
- Żywność z dodatkiem soli.
Co o tym sądzisz?