Dieta kapuściana obfituje w błonnik oraz witaminy A, C i E. Jadłospis nie nastręcza wielu trudności, a prostacie na liście zalet towarzyszy uczucie sytości. Mimo monotonicznego jedzenia cieszy się sporą sympatią wśród osób przebywających na diecie redukcyjnej, gdyż przynosi błyskawiczne efekty. Trwa 7 dni i nie wolno jej przedłużać.
Jak wygląda dieta kapuściana?
Jakie są wady diety kapuścianej?
Główną zasadą jest spożywanie potrawy przygotowanej według ścisłej receptury na bazie kapusty. Jednak do menu wplatane są owoce i warzywa, ryż brązowy, chuda ryba, a nawet filet z kurczaka. Czas, który poświęcimy na przyrządzenie kapuścianej zupy wyniesie półtorej godziny, warto od razu przygotować kilkudniowy zapas.
Specjalny przepis
Do przyrządzenia zupy potrzebujemy: 1 główkę kapusty (dozwolona jest również włoska odmiana), 1 seler naciowy, 2 papryki, 3 duże cebule, 5 pomidorów (poza sezonem możemy użyć tych z puszki) i 3 l wody. Nie dodajemy soli, w doprawianiu korzystamy z następujących przypraw: 2 liści laurowych, po kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, majeranek, kminek i chili. Kapustę szatkujemy, a warzywa kroimy w kostkę. Za wyjątkiem pomidorów, warzywa zalewamy wodą w garnku, do której po 10 minutach od wrzenia dodajemy pomidory. Zupę gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Jadłospis na 7 dni
Dieta kapuściana mimo swojej monotoniczności, codziennie zyskuje małe urozmaicenie. Nie zapominajmy także by każdego dnia wypić 8 szklanek wody.
- Dzień 1: Spożywamy zupę i 700 g owoców podzielonych na kilka porcji (poza bananami, czereśniami i awokado).
- Dzień 2: Prócz zupy możemy zjeść 1 kg warzyw (poza ziemniakami, fasolą, groszkiem, kukurydzą).
- Dzień 3: Zupa, pół kilograma owoców (poza bananami, czereśniami i awokado) i 700 g warzyw (poza ziemniakami, fasolą, groszkiem, kukurydzą).
- Dzień 4: Zupa, 2-3 banany, 2 szklanki odtłuszczonego mleka.
- Dzień 5: Zupa, 500 g pomidorów, 250 g gotowanej, bądź grillowanej piersi z kurczaka.
- Dzień 6: Zupa, 500 g zielonych warzyw, 250 g filetu z mintaja.
- Dzień 7: Zupa, szklanka gotowanego ryżu brązowego, 500 g warzyw (poza ziemniakami, fasolą, groszkiem, kukurydzą).
Zalety i wady
Dieta kapuściana normuje funkcjonowanie jelit, wykazuje właściwości moczopędne. Nie zawiera soli, dlatego nie zatrzymuje wody w organizmie, wprowadza duże ilości warzyw i owoców do naszego jadłospisu. Pozwala w krótkim czasie zrzucić 4-5 kg wagi, mimo tego, że zupę jemy bez ograniczeń. Z drugiej strony jesteśmy narażeni na niedobory białka, wapnia i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ponieważ zaliczana jest do diet niskokalorycznych, aby zabezpieczyć się przed efektem jojo, przez jakiś czas po jej zakończeniu panie powinny ograniczyć limit kaloryczny w ciągu dnia do 1800 kcal, a mężczyźni do 2000 kcal.
Co o tym sądzisz?