Wegetarianie wykreślają z diety mięso oraz produkty jego pochodzenia. Na dietę bezmięsną najczęściej przechodzą osoby przez wzgląd na prozdrowotne korzyści, względy religijne i etyczne. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne zgłębiło pierwszą z tych przesłanek.
Co to jest dieta wegetariańska?
Jakie są zalety diety wegetariańskiej?
Wpływ na zdrowie ma nie tylko sama dieta wegetariańska, ale i czas przez jaki ją stosujemy. Istnieje wiele przesłanek ku temu by przeżyć na niej całe życie.
Serce i układ krążenia
Ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca jest mniejsze nawet do 57 proc. z uwagi na bezpieczny poziom cholesterolu. Spada również zawartość lipidów, zwiększa się wydolność organizmu, szczególnie przy ćwiczeniach i rzuceniu papierosów. Niższa waga towarzysząca temu stylowi żywienia leczy nadciśnienie.
Cukrzyca
Wegetarianie dwukrotnie rzadziej zapadają na cukrzycę, a komponowane przez nich posiłki ułatwiają kontrolę glikemii, jeśli już wcześniej zachorowali oni na cukrzycę typu drugiego.
Otyłość
Bez względu na płeć, bądź wiek, wegatarianie mają obniżone BMI – indeks masy ciała, ponieważ spożywają pokarm uboższy w tłuszcz i kalorie. Jest to szczególnie wyraźne, gdy dieta bezmięsna jest stosowana powyżej 5 lat.
Nowotwory
Wegetarianie rzadziej zapadają na nowotwory w porównaniu z ogółem populacji. Najbardziej wyraźny spadek zauważa się w tendencji do zachorowań na raka gruczołu krokowego i jelita grubego. Fitochemikalia obecne w warzywach i owocach, wpływają przeciwutleniająco, dlatego zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i ograniczają wzrost ewentualnych komórek rakowych. W profilaktyce przeciwnowotworowej ogromne znaczenie mają też produkty pełnoziarniste.
Światowa Organizacja Badań nad rakiem stwierdziła, że:
-
prawdopodobieństwo zachorowanie na raka jamy ustnej, przełyku, płuc, żołądka i jelita grubego zminimalizują warzywa i owoce,
-
przed rakiem jelita grubego ustrzeże nas czosnek,
-
rośliny strączkowe przeciwdziałają nowotworowi gruczołu krokowego oraz żołądka,
-
soję warto spożywać by uchronić się przed rakiem piersi,
-
celem uniknięcia raka prostaty powinniśmy spożywać owoce czerwone, gdyż są bogate w likopen,
-
błonnik w produktach zbożowych, a także w owocach i warzywach pozwala ograniczyć ryzyko raka okrężnicy.
Osoby wybierające dietę laktoowowegetariańską nie mają różnic w gęstości kości, względem osób mięsożernych. Natomiast szczególną troskę o poziom wapnia i witaminy D3 powinni włożyć weganie. Nie bez znazenia w zapobieganiu osteoporozy jest spożywanie przez całe życie pokarmów obfitych w potas, magnez i witaminę K oraz jednoczesny umiar odnośnie pożywienia białkowego i zawierającego sód.
Demencja
Bogactwo antyutleniaczy wraz z niskim ciśnieniem przeciwdziała rozwojowi chorób naczyniowych mózgu. Osoby rezygnujące z mięsa, o ile zadbają o stosowną podaż witaminy B12, z powodzeniem mogą ustrzec się przed rozwojem demencji.
Układ moczowy
Wśród kobiet w średnim wieku, które są wegetariankami dużo rzadziej odnotowuje się kamienie żółciowe. Zarówno nadmierne spożycie białka mięsnego, jak i roślinnego niekiedy prowadzi do wystąpienia lub nasilenia przewlekłych problemów z nerkami. Remedium najczęściej stanowi wegańska dieta, której podstawą powinna być soja.
W leczeniu reumatyzmu, nierzadko spotykamy się z zaleceniem głodówki, po której powinniśmy przejść na dietę bezmięsną.
Co o tym sądzisz?