Olej ten pozyskuje się naturalnie z owoców palmy czerwonej. Tłoczy się go na zimno, więc nie jest modyfikowany w żaden sposób. Rozlewa się go do szklanych, ciemnych butelek, aby jak najdłużej zachował swoje pozytywne właściwości. Powstaje na ekologicznych uprawach w Afryce Środkowej i Zachodniej, Indonezji i Malezji. Posiada w swoim składzie wiele pożytecznych kwasów omega i cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Palma olejowa, czyli olejowiec gwinejski to źródło oleju palmowego. Wytwarza się go miąższu tej rośliny. Owoce palmy olejowej rosną w dużych kiściach, przypominają wyglądem śliwkę – tak samo jak ona mają w środku pestkę. Najczęściej występują w zabarwieniu żółtawo-pomarańczowym, czasem nawet czerwonym. W oleju palmowym znajduje się wiele cennych składników, między innymi karoteny, którym zawdzięcza swój czerwony kolor.
Co na cholesterol?
Czym zastąpić olej?
Właściwości i zastosowanie
Stosuje się go jako produkt spożywczy, ponieważ jest wolny od szkodliwych tłuszczów trans i cholesterolu. Co więcej, powoduje obniżenie jego złej frakcji w organizmie (LDL), przy jednoczesnym podwyższeniu tego dobrego (HDL). Oprócz tego wspomaga wchłanianie składników odżywczych takich jak lipoken z warzyw i beta-karoten. W wysokich temperaturach nie traci swoich właściwości – podczas pieczenia, smażenia i gotowania zachowuje również wszelkie składniki odżywcze przygotowywanych produktów.
Ze względu na to, że stanowi tłuszcz uniwersalny, można używać go w kuchni – do smażenia, pieczenia, smarowania chleba, sosów, pieczenia ciast. Będzie świetną alternatywą dla oliwy z oliwek i innych olejów spożywczych, ponieważ polepsza smak jedzenia i nadaje potrawom złocistego koloru.
Znajduje również szerokie zastosowanie w kosmetyce, gdyż jest zarówno dobrym kosmetykiem, jak i lekarstwem. Produkuje się z niego świece, mydło oraz preparaty do dbania o urodę. Uelastycznia skórę, sprawia, że staje się miękka i nabiera ładnego kolorytu. Dodatkowo wspomaga gojenie się ran, leczenie egzemy i łuszczycy, a także chroni ciało przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Będzie idealnym zamiennikiem tradycyjnych tłuszczów dla osób cierpiących na:
- Zaburzenia metaboliczne,
- Choroby skórne,
- Serce,
- Cukrzycę,
- Choroby neurologiczne,
- Osłabioną odporność.
Skład oleju z czerwonej palmy
- Naturalna witamina E i witamina A – naturalne antyoksydanty wspomagające błony śluzowe i skórę,
- Lipoken – zapobiegający chorobom nowotworowym,
- Beta i alfa karoten – czyli prowitamina witaminy A, nadaje czerwoną barwę olejowi. Karotenów jest tutaj więcej niż w marchewce (nawet 10 razy więcej!),
- Koenzym Q10 – wspomaga funkcje ochronne skóry, regenerację organizmu, wzmacnia odporność, ujędrnia skórę,
- Kwas lipiniowy – antyoksydant o silnym działaniu, który chroni komórki układu nerwowego, zapobiega chorom serca, zaćmie.
Co o tym sądzisz?