Wydawałoby się, że kwas foliowy i foliany są do siebie podobne. W końcu każdy z tych związków należy do tej samej grupy – są po prostu odmiennymi formami chemicznymi witaminy B9. Błędne jest jednak traktowanie ich jako czegoś o podobnym działaniu, ponieważ istnieje między nimi wiele znaczących różnic. Każdy z tych składników ma inny wpływ na ludzki organizm. Poznaj różnie pomiędzy kwasem foliowym a folianami.
Witamina B9 występuje w naturze pod postacią folianów. Są więc najbardziej naturalną formą tej witaminy, trafiającą do naszego krwioobiegu. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie:
Na co kwas foliowy?
Co to foliany?
- Zapobiegają zaburzeniom rozwoju płodu u kobiet w ciąży,
- Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby serca i zawału,
- Zapobiegają powstawaniu nowotworów.
Suplementacja witaminą B9 jest więc bardzo ważna – jej niedobór prowadzi do występowania wielu groźnych chorób. Dlatego tak wiele osób sięga po suplementy z tym składnikiem, nie wiedząc jednak, że większość z nich posiada w składzie kwas foliowy, nie zaś same foliany.
Kwas foliowy a foliany – to nie to samo
To właśnie kwas foliowy najczęściej występuje w suplementach (zaleca się uzupełnianie go np. przez kobiety w ciąży), dodawany jest także do produktów spożywczych. Stanowi syntetyczną (nie zaś naturalną, jak w przypadku folianów) formę witaminy B9. Powszechnie uznawano, że to właśnie kwas foliowy jest lepiej przyswajalny przez organizm, jednak najnowsze badania udowadniają, że dieta bogata w foliany przynosi równie zadowalające efekty.
Może przynosić nawet lepszy rezultat, ponieważ kwas foliowy jest przekształcany w aktywną formę witaminy B9 dopiero w wątrobie, nie zaś już w układzie trawiennym, jak jest w przypadku folianów. Właśnie dlatego przyswajanie kwasu foliowego może być mniej efektywne, może odkładać się w organizmie. Co gorsza, zbyt wysoka zawartość kwasu foliowego może skutkować problemami zdrowotnymi – zamaskowaniem niedoboru witaminy B12 i ryzykiem pojawienia się nowotworu.
Najzdrowsze źródła witaminy B9. Jak najlepiej przyjmować foliany?
Żadne suplementy nie zastąpią całkowicie zdrowej, zróżnicowanej diety. Witamina B9 najlepiej jest przyswajana przez organizm właśnie z żywnością. Idealnym źródłem będą zielone warzywa liściaste – jarmuż, szpinak, sałata, a także drożdże, produkty pełnoziarniste, szparagi, awokado, owoce cytrusowe, brokuły i brukselki. Oczywiście są momenty życia, w których zapotrzebowanie na witaminę B9 wzrasta, np. w przypadku kobiet planujących zajście w ciążę i tych już w „stanie błogosławionym”. Suplementacja zalecana jest wówczas minimum sześć tygodni przed zapłodnieniem, oraz konieczna w trakcie ciąży.
Co o tym sądzisz?