Grelina, hormon głodu, budzi się wraz ze spadkiem glukozy we krwi. Choć osoby na diecie biorą ją za wroga, jest niezbędna dla naszego przetrwania. Głód przypomina nam o konieczności spożycia pokarmu, dzięki czemu unikniemy niedoborów cennych witamin i minerałów.
Umyślne głodzenie się naraża nas na wiele szkód, m.in. na efekt jo-jo po zakończeniu kuracji odchudzającej. Niekiedy możemy skorzystać z prostych trików, które pozwolą nam nie podjadać między posiłkami.
Jak oszukać głodny żołądek?
Czy głodzenie się jest dobre?
15 rad, jak oszukać głód!
- Zdrowy sen ureguluje uczucie głodu i sytości, co oszczędzi nam wewnętrznie toczonych walk o niepodjadanie.
- Twoimi sprzymierzeńcami są produkty pełnoziarniste, a także kasze, owoce i warzywa. Jako że zawierają bogactwo błonnika, pęcznieją w żołądku, a w konsekwencji szybciej poskramiamy apetyt.
- Posiłki spożywaj dokładnie i bez zbędnego pośpiechu. Im wolniej jesz, tym szybciej pokarm jest trawiony i pojawia się uczucie sytości.
- Zjadłaś posiłek i czujesz się niepełna? Wraz z upływem 15 minut mózg powinien nadać sygnał do organizmu, iż jesteś syta. Nie śpiesz się z dokładką by nie zjeść za dużo. Jeśli porcja okaże się zbyt mała, zawsze zdążysz nadrobić posiłek.
- Codzienna dawka ruchu przyczyni się do wzrostu endorfin, czyli hormonów szczęścia, które odsuną w czasie głód. Oczywiście, mowa o umiarkowanym wysiłku, a nie forsownych ćwiczeniach.
- Skrzętnie pochowaj sprzed swych oczu jedzenie, a ponadto staraj się nie oglądać reklam, fotografii słodyczy w gazetach, ani programów kulinarnych. Zadbaj o to by widmo schabowego z kapustą nie prześladowało cię nachalnie w myślach.
- Świeżo odczuwany głód zgaś szklanką wody niegazowanej, do której możesz dodać plasterek cytryny, bądź liść mięty. Pij wodę także przed posiłkiem.
- Szczotkowanie zębów, przynajmniej chwilowo, powinno rozprawić się z chęcią sięgnięcia po przekąskę.
- Dowiedziono, iż w niskiej temperaturze ludzie częściej sięgają po przekąski, co przemawia za tym by utrzymywać w domu ciepło.
- Zrezygnuj z oglądania telewizji, podczas posiłku. Całą uwagę poświęć przeżuwanym kęsom.
- Potrawy nie powinny być nadmiernie tłuste. Ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku, zachęca nas do dokładek.
- Przyrządzaj częściej rybę, aniżeli mięso. Ryba o identycznej ilości kalorii będzie bardziej sycąca, niż porcja drobiu, albo wołowiny.
- Gumę miętową powinniśmy żuć niezbyt długo, gdyż w przeciwnym razie rozbudzi nasz apetyt z uwagi na wzmożoną produkcję soku żołądkowego.
- Preferuj jedzenie podane na małym talerzu, dzięki temu porcja wyda się większa. Dla lepszego rezultatu, rozdrobnij warzywa i sprytnie zastaw nimi talerz. To ważne, o tyle, że jemy również wzrokiem.
- Znajdź hobby. Pochłonięta przez absorbujące zajęcie, nawet nie zauważysz, kiedy pojawi się głód.
Co o tym sądzisz?