Chyba każdy z nas zetknął się z teorią, że modelki są chude, bo nic nie jedzą, a najlepszym sposobem na zrzucenie kilogramów jest właśnie głodówka. Czy faktycznie ma ona pozytywny wpływ na ludzki organizm?
Osoby opowiadające się za głodówkami określają je jako świetny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn, zaś przeciwnicy ostrzegają, że głodzenie organizmu doprowadzi do pogorszenia stanu zdrowia. Zwolennicy uważają, że głodzenie przywraca ciału harmonię, ponieważ zużywa ono wówczas wszelkie niepotrzebne tłuszcze, zwyrodniałe komórki i toksyny. Według tej teorii właśnie w taki sposób organizm samoistnie się uzdrawia oraz odmładza. Przyjrzyjmy się więc, jakie procesy zachodzą w organizmie w trakcie odstawienia pokarmu.
Czy głodówka jest dobra?
Jakie są skutki głodzenia się?
Skutek pierwszy: obniżenie poziomu glukozy
Już po trzecim dniu głodowania poziom glukozy we krwi obniża się aż o 30%. Jest to niebezpieczne, ponieważ dzięki glukozie nasz mózg działa w pełni sprawnie – po zmniejszeniu jej dopływu, dochodzi do zaburzeń w pracy mózgu. W sytuacji długotrwałej głodówki może doprowadzić to nawet do trudności w koncentracji oraz depresji. Długotrwałe nieprzyjmowanie jedzenia prowadzi również do zwiększonego ryzyka rozwoju choroby wieńcowej.
Oprócz tego, mimo że głównym materiałem energetycznym dla organizmu jest wówczas tłuszcz (co prowadzi do jego spalania), to jednak glukoza jest pobierana z mięśni. Dlatego oprócz tkanki tłuszczowej, tracimy również mięśnie – w przypadku większej nadwagi, da to z czasem efekt obwisłej skóry. Przedłużająca się głodówka może prowadzić nawet do śmierci.
Skutek drugi: wyniszczanie organizmu
Pozbawiając organizm składników pokarmowych, doprowadzamy do zaburzenia jego funkcjonowania. Głodówka, która trwa ponad 72 godziny może prowadzić do:
- Zaburzenia termogenezy, czyli obniżanie się temperatury ciała (energia ciepłotwórcza jest wytwarzana z pożywienia). Osobie na głodówce jest po prostu zimniej i ma niskie ciśnienie.
- Obniżenie tempa przemiany materii (co po zakończeniu głodówki może odbić się efektem jojo). Obniżenie podstawowej przemiany materii jest z każdym dniem głodówki coraz większe, w dodatku nieodwracalne – bardzo możliwe, że organizm już nigdy nie powróci do swojej normalnej przemiany materii, co będzie skutkować wzmożonym tyciem po zakończeniu długotrwałej głodówki.
Skutek trzeci: pogorszenie stanu włosów, skóry i paznokci
Nieprzyjmowanie pokarmów powoduje także zmęczenie, pogorszenie całego wyglądu, drażliwość, zaburzeń układu odpornościowego. Wszystko to przez niedobory witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Kiedy zaleca się głodówkę?
Z medycznego punktu widzenia zaleca się głodówkę np. przed operacjami, albo w pierwsze dni leczenia ostrego zapalenia trzustki, jednak odbywa się wówczas pod kontrolą lekarzy. Absolutnie nie jest ona sposobem na odchudzanie, a wręcz szybką drogą do wyniszczenia organizmu lub zagwarantowania sobie wzmożonego tycia po jej zakończeniu.
Co o tym sądzisz?