Ten napój towarzyszy ludziom od wieków. Jest alternatywą dla kawy, dodatkiem do posiłków i deserów, elementem towarzyskich spotkań. Herbata oprócz wspaniałego smaku może również doskonale wpływać na nasze zdrowie. Odpowiednio dobrana, pozwoli długo cieszyć się dobrym samopoczuciem. Dlatego właśnie warto dowiedzieć się, na co działają poszczególne rodzaje herbat!
Jakie właściwości ma herbata czerowna?
Jakie właściwości ma herbata biała?
Pierwsze, na co musimy zwrócić uwagę przy wyborze herbaty, to stopień, w jakim jej liście zostały poddane fermentacji. Obojętnie, czy sięgniemy po białą, czerwoną, zieloną lub białą, najważniejsza według ekspertów jest jakość suszu. Najbardziej korzystne właściwości mają herbaty sypane i liściaste. Jeżeli jednak stawiamy na wygodę i wolimy szybkie rozwiązania, możemy wybrać herbaty ekspresowe, w saszetkach, ale najlepiej te z najwyższej półki.
Tylko wtedy mamy pewność, że nie zostały wyprodukowane z herbacianych odpadów i zachowały swoje właściwości oraz smak. Warto pamiętać także, że najwięcej dobrego przyniesie nam niesłodzony napar.
Również sposób gotowania wody ma znaczenie. Powinna być to woda miękka, gotowana tylko raz, ponieważ wówczas zawiera właściwą ilość tlenu, ważne jest też, aby jej nie przegotowywać – nie powinna być w trzecim stadium wrzenia, tylko w drugim, a więc wtedy, gdy wydaje się biała. Czarną herbatę i oolong parzy się przez 3 do 5 minut, czarną smakową – około 3, białą i zieloną do 3 minut, zaś mieszanki ziołowe prawie 5 minut.
Herbata czerwona
Pu-Erh powstaje w wyniku wolnej fermentacji. Wypijanie kilku filiżanek dziennie skutecznie wspomaga walkę z nadwagą, dlatego nazywa się ją „spalaczem tłuszczu”. Poza tym, ma korzystny wpływ na wątrobę, wzmacnia odporność i obniża poziom cholesterolu. Co więcej, oczyszcza organizm z toksyn. W jej składzie znajdziemy wiele korzystnych elementów: garbniki, witaminę C, alkaloidy, flawonoidy, minerały takie jak wapń, cynk, miedź, selen, magnez i mangan.
Herbata biała
Nazywa się ją eliksirem młodości, ponieważ ma wysokie stężenie polifenoli, które zwalczają sprzyjające starzeniu wolne rodniki w organizmie. Jedna filiżanka białej herbaty ma ich 12 razy więcej, niż szklanka soku pomarańczowego. Ma również silne działanie antyoksydacyjne, zaleca się jej picie osobom, w których rodzinnie występują nowotwory. Jest bogatym źródłem kofeiny, witaminy C, będzie więc idealna dla osób pracujących umysłowo. To najlepsza alternatywa dla kawy, ponieważ jest zarówno pobudzająca, redukuje napięcia i stres, a także ma dobroczynny wpływ na organizm.
Herbata czarna
Jest najczęściej wybierają herbatą na świecie. Chociaż w porównaniu z innymi herbatami ma najmniej antyoksydantów, to posiada inne cenne właściwości. Na bóle brzucha dobra będzie mocna i niesłodzona, zaś na przeziębienia serwowana z miodem i cytryną. Działa rozgrzewająca i bakteriobójczo, wpływa korzystnie na układ myślowy, a także poprawia koncentrację, dlatego warto pić ją regularnie.
Herbata zielona
Ceniona zwłaszcza w Japonii i Chinach, ale również coraz częściej doceniana przez Europejczyków. Ma w swoim składzie ogromną ilość antyoksydantów, posiada właściwości antybakteryjne, ma leczniczy wpływ na problemy trawienne, kłopoty ze wzrokiem, zatrucia alkoholowe i bóle głowy. Jest źródłem minerałów i mikroelementów, wzmacnia kości i chroni zęby przed próchnicą, jest też świetną alternatywą dla środków uspokajających. Według ekspertów, już dwie filiżanki dziennie mogą zapobiec chorobie Alzheimera. Poleca się ją również osobom dbającym o linię, ponieważ stymuluje przemianę tłuszczu w energię i reguluje procesy trawienne.
Co o tym sądzisz?