Nietolerancja histaminy przypomina w swoim przebiegu alergię natychmiastową, co bardzo utrudnia jej diagnozowanie. Wiele osób zmaga się z problemem występowania u nich objawów typowych dla alergii, jednak testy skórne nic nie wykazują. Nietolerancja histaminy została odkryta stosunkowo niedawno i jest odpowiedzią dla wielu osób, które nie potrafiły znaleźć odpowiedzi na pytanie co im dolega.
Jakie są objawy nietolerancji histaminy?
Nietolerancja przebiega bardzo podobnie jak alergia natychmiastowa, a jej objawy to:
Co to jest histamina?
Gdzie występuje histamina?
- duszności,
- przekrwienie błony śluzowej nosa,
- wodnisty katar,
- rozszerzenie naczyń krwionośnych,
- obrzęk i zaczerwienienie skóry,
- skurcze mięśni,
- przyspieszenie tętna,
- nudności,
- zaburzenia rytmu serca,
- bolesne menstruacje.
Czym jest histamina i gdzie się znajduje?
Histamina występuje naturalnie w organizmie człowieka, a jej największe stężenie znajduje się w płucach, skórze oraz na błonach śluzowych. Oprócz tego, można wprowadzać ją do organizmu z jedzeniem. Jest pośrednikiem, który przesyła impulsy w stanach zapalnych organizmu, alergiach oraz bierze udział w regulacji wydzielania soku żołądkowego. Histamina może wpływać na prawidłowy rozwój płodu i napięcia mięśni głębokich (tych, które napinają się bez naszej świadomej ingerencji). Ludzie mający problem z nietolerancją histaminy nie mogą wpłynąć na zwiększenie lub zmniejszenie jej ilości w pokarmie poprzez mrożenie lub podgrzewanie, ponieważ wykazuje ona właściwości termostabilne. Oznacza to, że obróbka termiczna jedzenia w żaden sposób nie wpływa na jej obecność.
W jakich pokarmach występuje histamina?
Histamina wykazuje obecność w jedzeniu, które podlega fermentacji, długiemu dojrzewaniu, bądź jest źle przechowywane. Można ją znaleźć m.in. w:
- kiszonkach,
- serach pleśniowych,
- alkoholu,
- długodojrzewających wędlinach,
- grzybach, drożdżach,
- rybach wędzonych i w puszkach,
- fermentowanych produktach nabiałowych.
Co wpływa na występowanie nietolerancji histaminy?
Nietolerancja histaminy ujawnia się z różnych powodów. Może to być niska aktywność enzymu odpowiadającego za jej rozkład lub niedobór tego enzymu (DAO). Inną przyczyną jest jej zbyt duża ilość w organizmie. Na zmniejszenie aktywności enzymów rozkładających histaminę mogą wpływać leki: antybiotyki, antydepresanty, diuretyki, leki rozkurczowe, alkohol, niedobory wit. B6 oraz miedzi, zaburzenia mikroflory jelitowej.
Jak radzić sobie z nietolerancją histaminy?
Nie ma jednej, uniwersalnej diety, ponieważ każdy posiada indywidualny próg tolerancji histaminy. Osoba, która podejrzewa u siebie taką nietolerancje powinna zmniejszyć ilość produktów, w których można ją znaleźć do minimum. Warto zawsze wybierać produkty świeże i nie podlegające fermentacji. Każdy, metodą prób i błędów, musi poznać swój własny próg nietolerancji histaminy i trzymać się ustalonej dla siebie diety, którą warto skonsultować z dietetykiem lub lekarzem.
Co o tym sądzisz?