W sezonie jesienno-zimowym, jak również na przedwiośniu najłatwiej zapadamy na infekcje. Wszechobecne staje się pokasływanie i ocieranie nosa chusteczką. Zwykłe przeziębienie może być wywołane przez blisko 200 wirusów.
Czy istnieją proste triki na zmniejszenie ryzyka zachorowań? Oczywiście! Jeśli nawet nie uchronią Cię całkowicie przed chorobą, to z pewnością pozwolą szybciej odzyskać zdrowie.
Jak wzmocnić odporność?
Czy odżywianie ma wpływ na odporność?
- 8 godzin snu na zdrowie
Amerykańscy badacze przeprowadzili test, podczas którego zainfekowali 153 uczestników. Wyniki są niepodważalne - śpiący przynajmniej osiem godzin na dobę trzy razy rzadziej narażeni byli na katar i gorączkę od osób, które sypiały krócej. Uzasadnienie znaleźli w uwalnianych podczas snu hormonach wzrostu o właściwościach wzmacniających odporność. - Powiedz NIE używkom
Mnóstwo cennych dla zdrowia witamin tracimy wraz ze spożyciem papierosów, alkoholu czy kawy, dlatego warto zmniejszyć spożywaną ich ilość, a papierosy całkowicie wyeliminować ze swojego życia. - Sport to zdrowie!
Skoro już jesteśmy wyspani, wypadałoby rozruszać ciało. Wysiłek fizyczny usprawnia cyrkulację komórek układu odpornościowego, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na przeziębienia. Nieman przeprowadził eksperyment, który dowiódł, iż osoby zażywające przynajmniej pół godziny ruchu dziennie mają większą odporność od kanapowców. - Wpływ wody na hartowanie organizmu
Niebotyczne znaczenie dla wzmacniania odporności mają naprzemienne natryski. Polegają one na polewaniu ciała wodą ciepłą przez 20-30 sekund, po czym stosujemy zimny strumień wody przez dziesięciokrotnie krótszy czas. Po kilku powtórzeniach, natryski zakończmy wodą o temperaturze zbliżonej do naszego ciała. O ile nie przepadamy za tak drastycznymi skokami temperatur, zdecydujmy się na uzupełnienie zimnej wody w wannie do poziomu łydek. Po parunastu minutach spaceru w niej, dokładnie osuszmy stopy ręcznikiem oraz wmasujmy w nie balsam rozgrzewający. - Nie zapomnij o zdrowym odżywianiu
Nie bez znaczenia dla wzmacniania odporności są produkty bogate w antyutleniacze, do których zalicza się witaminy A, C, E. Znajdziemy je w warzywach, m.in. w papryce, pomidorach, brokułach, marchewce, szpinaku, truskawkach, porzeczce i cytrusach. Poza sezonem możemy posłużyć się mrożonkami.
Nieodzownym elementem wzmacniania układu immunologicznego, powinien stać się czosnek, gdyż zawiera allicynę o właściwościach bakteriobójczych, a także zwiększających aktywność białych krwinek. Prócz tego znajdziemy w czosnku witaminę C i PP oraz białka i węglowodany. Starajmy się spożywać każdego dnia 1-2 ząbki czosnku, lecz jeśli wolelibyśmy uniknąć jego zapachu, możemy posiłkować się tabletkami wyprodukowanymi na jego bazie.
Co o tym sądzisz?