Alergia na cukier należy do alergii pokarmowych, które objawiają się szczególną odpowiedzią układu odpornościowego w styczności z pożywieniem będącym jednocześnie alergenem. Alergie pokarmowe powstają często poprzez uprzednie zniszczenie czy uszkodzenie bariery jelitowej przez różnego rodzaju bakterie i wirusy, ale również przez długotrwałą antybiotykoterapię. Cukier uczula dość rzadko, ale jeśli zauważamy pierwsze niepokojące objawy, szczególnie u dzieci, to warto wybrać się na wizytę kontrolną do lekarza alergologa.
Jak objawia się alergia na cukier?
Jak objawia się uczulenie na czekoladę?
Alergia na cukier
Bardzo często do wykrycia alergii pokarmowej dochodzi u małych dzieci. Cukier może być dla dzieci silnym alergenem, ale niestety występuje w wielu szeroko dostępnych produktach. Ważne jest, aby przed zakupem danego produktu szczególnie przeczytać załączoną ulotkę z jego składem i wybierać tylko te produkty, które nie zawierają w sobie cukru białego.
Objawy alergii na cukier
- Mogą wystąpić problemy ze skórą, przede wszystkim jej wysuszenie. Ponadto skóra dotkliwie zaczyna swędzieć
- Bardzo często dochodzi do rozwoju łuszczycy i egzemy
- Wypryski i trądzik występują najczęściej u dzieci
- Chory czuje ponadto zmęczenie, nie jest zdolny do wykonywania codziennych czynności
Alergia na czekoladę
Należy rozróżnić alergię na cukier od uczulenia na czekoladę. W przypadku, gdy objawy pojawiają się jedynie po zjedzeniu czekolady, będziemy mieli do czynienia z tym drugim schorzeniem. Jeśli zastanawiamy się nad przyczynami alergii na czekoladę to niestety wciąż nie wiadomo, co właściwie wywołuje objawy choroby. Chory możliwie uczulony jest zarówno na cukier, jak i na mleko i środki konserwujące.
Alergia na czekoladę daje również trochę inne objawy, które można zaobserwować u chorego. Pojawiają się ataki astmy, bóle głowy, może wystąpić uporczywy katar.
Zamienniki białego cukru
Oczywiście najodpowiedniejszym postępowaniem w przypadku występowania alegii na cukier jest po prostu wyeliminowanie tego produktu ze swojej codziennej diety. Trudno jednak wyobrazić sobie dietę całkowicie pozbawioną słodkiego smaku, zwłaszcza jeśli układamy ją dla dziecka. Biały cukier z łatwością jednak można zamienić na melasę buraczaną czy melasę z trzciny cukrowej, fruktozę naturalnie występującą w owocach, stewię, ksylitol czy syrop z agawy.
Jak walczyć z alergią na cukier?
- Przede wszystkim należy ograniczyć ilość spożywanego cukru w pożywieniu, a najrozsądniej i najlepiej w ogóle wyeliminować ten składnik ze swojego pożywienia
- Cukier można zastąpić sztucznymi słodzikami oraz można spróbować zastąpić go np. miodem, jeśli zauważymy, że wtedy objawy alergii ustępują
- Warto korzystać z mieszanek ziół oczyszczających organizm
- Warto również suplementować się witaminami, które podniosą odporność organizmu
- Każdy alergik powinien również zagwarantować sobie wdrożenie zdrowego stylu życia: odpowiednia, zdrowa dieta bogata w warzywa i owoce oraz dodatkowo umiarkowany trening
fizyczny również pozwolą na zwiększenie odporności chorego organizmu
Co o tym sądzisz?