Właściwości zdrowotne jarmużu doceniano już w dawnych czasach, jednak potem coraz częściej stosowano go jako roślinę ozdobną. Na szczęście stopniowo wraca popularność tego warzywa, które jest prawdziwym skarbcem składników odżywczych. Zapobiega chorobom serca i nowotworom, ma wiele witamin i składników odżywczych. Poznaj właściwości tego niedocenianego warzywa!
Popularność zdobył przede wszystkim w Skandynawii, gdzie zwraca się uwagę na jego wysoką zawartość błonnika, witaminy C i K, białka, wapnia, potasu i bardzo silnych przeciwutleniaczy. Jarmuż to po prostu odmiana kapusty o długich, pofalowanych liściach.
Czy jarmuż jest zdrowy?
Na co pomaga jarmuż?
Doskonałe zabezpieczenie przed rakiem
Sulforafan, czyli antyoksydant zawarty w jarmużu i innych roślinach kapustnych ma świetne działanie antynowotworowe. Chroni przed rakiem jelita grubego, prostaty, płuc, piersi. Najlepszym sposobem przyrządzania jarmużu w taki sposób, aby zachował swoje cenne właściwości, jest gotowanie go na parze przez cztery minuty.
W roślinie tej znajdziemy także indole hamujące wydzielanie aktywnych estrogenów, co zapobiega powstawaniu raka piersi, oraz karotenoidy hamujące działanie wolnych rodników i mogące zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów przełyku, krtani, jamy ustnej, pęcherza moczowego.
Także obecna w jarmużu witamina K hamuje rozwój nowotworów, głównie wątroby, pęcherzyka żółciowego, jajników, okrężnicy, piersi. Według naukowców, niedobór tej właśnie witaminy może być przyczyną powstawania części nowotworów.
Oczyszczanie organizmu
Zielony barwnik obecny w jarmużu, czyli chlorofil, maskuje żółte, czerwone i pomarańczowe kolory nadawane przez karetonoidy. Również działa silnie przeciwutleniające i wspomaga oczyszczanie organizmu, zmniejszając jednocześnie docieranie szkodliwych związków do organizmu.
Jarmuż na sprawne serce, oczy i leczenie wrzodów
Roślina ta posiada w swoim składzie pierwiastki i witaminy wspomagające pracę układu sercowo-naczyniowego:
- Potas – udrażnia naczynia krwionośne, zmniejsza ciśnienie,
- Wapń – wspomaga pompowanie krwi do różnych komórek ciała,
- Witaminę C – wzmacniającą naczynia krwionośne zmniejszającą cholesterol,
- Witaminę K – odgrywa rolę w krzepnięciu krwi, może zmniejszać bolesność miesiączek.
Dzięki zawartości beta-karotenu jarmuż wspomaga zdrowie naszych oczu. Witamina A bierze udział w procesie widzenia, zapobiega powstawaniu kurzej ślepoty, uszkodzeniom wzroku, nadmiarem energii słonecznej w obrębie oczu.
Chroni również przed powstawaniem wrzodów dwunastnicy i żołądka, niszcząc bakterie mogące powodować podrażnienie błony śluzowej układu pokarmowego.
Co o tym sądzisz?