Jesień to pora roku, która kojarzy się z odejściem lata, deszczem, opadającymi liśćmi i… spadającą odpornością na choroby. To również czas, w którym dojrzewa wiele roślin mających dobroczynny wpływ na zdrowie. Organizm potrzebuje wzmocnienia w przejściowym okresie jesienno-zimowym, kiedy to wzrasta liczba chorych osób. Coraz częściej pojawiający się deszcz i zmiany temperatur nie sprzyjają zdrowiu. Poznaj skarby jesieni, w które warto się zaopatrzyć, aby móc cieszyć się zdrowiem również w tym okresie.
- Brukselka – sadzona jest na wiosnę, dojrzewa zaś jesienią. Najbardziej zdrowa będzie ta mała i młoda, a jej fanów i zagorzałych przeciwników jest mnóstwo. Nie każdy doceni smak brukselki, jest wyjątkowo zdrowym warzywem, którego nie powinno zabraknąć w twojej jesienno-zimowej diecie. Dodasz ją do makaronów, sałatek, tart, mięsa i ziemniaków… Dlaczego warto sięgnąć po brukselkę? Ma działanie obniżające zły cholesterol w organizmie, zawiera mnóstwo błonnika, więc pomoże zrzucić zbędne kilogramy albo zachować figurę wypracowaną na lato. Brukselka posiada w dodatku niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, działa przeciwzapalnie, a także ma wiele witamin i minerałów, oraz kwas foliowy cenny dla osób planujących dziecko i kobiet w ciąży.
- Jabłko – najwięcej dobrego ukryte jest w skórce, więc nie obieraj jabłek. Zawarte w jabłkach pektyny mają działanie oczyszczające organizm ze szkodliwych substancji, dlatego zaleca się jedzenie jabłek osobom uzależnionym od nikotyny i chcącym oczyścić organizm z toksyn. Pektyny to również sposób na ochronę przed miażdżycą, zawałem, zaparciami. Zawartość błonnika doskonale wpłynie na jelita, a witamina C, potas i żelazo wzmocnią twoją odporność. Również mają niewiele kalorii, są również sposobem na bóle stawów i problemy z obrzękami, gdyż działają moczopędnie.
- Dynia – pyszna, idealna do przyrządzenia zupy lub innych fantazyjnych dań. Nie bez powodu wykorzystywana w Halloween, ponieważ rośnie właśnie jesienią. Jest niskokaloryczna, ma mnóstwo białka i błonnika, podnosi odporność organizmu. Oprócz tego zawiera beta-karoten. Będzie idealna dla osób mających problemy z drogami moczowymi, zaparciami, chcących oczyścić swój organizm, cierpiących na nadciśnienie i miażdżycę. Co więcej, miąższ dyni zaleca się kobietom w ciąży jako sposób na nudności, zaś nasiona są nie tylko smaczne, ale i zwalczają pasożyty.
- Bakłażan – jest bogaty w witaminę C, A, a także witaminy z grupy B, pomoże osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, a także chorobami serca i chorobami miażdżycowymi. Jest też doskonałym źródłem różnych składników mineralnych – żelaza, potasu i wapnia.
Co o tym sądzisz?