Kamica nerkowa nazywana również kamicą moczową to schorzenie nerek występujące u około 6 % populacji na świecie. Najczęściej dotyka osoby miedzy 30, a 50 rokiem życia. Polega na wytrącaniu się z moczu rozpuszczonych w nim składników mineralnych i organicznych. Znajdujące się w moczu kryształki łączą się zlepiając i tworzą większe lub mniejsze złogi w postaci kamieni. Te małe kamyczki są bez problemu wydalane z moczem, a duże niestety zalegają w nerkach tworząc zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.
Objawami kamicy nerkowej jest nagły ostry ból, wzdęcia, nudności, gorączka. W moczu najczęściej stwierdza się obecność krwinek czerwonych. W każdym przypadku podejrzenia kamicy należy niezwłocznie udać się do lekarza. Jak w wielu chorobach i w tej niezwykle ważna jest dieta, która w tym przypadku gdy jest odpowiednia może uchronić przed nawrotem lub atakiem bólowym tej choroby. Jednak najpierw należy postawić prawidłową diagnozę ponieważ kamica nerkowa ma kilka postaci.
Co to kamica nerkowa?
Jakie są rodzaje kamicy nerkowej?
Rodzaje kamicy nerkowej:
- moczanowa,
- fosforanowa,
- cystynowa,
- szczawianowo - wapniowa,
Diety w określonych rodzajach kamieni nerkowych wykluczają z jadłospisu produkty, które są przyczyną ich powstawania, a kładą nacisk na te, które skutecznie zapobiegają ich tworzeniu.
W diecie moczanowej zaleca się jeść mięso w postaci gotowanej, gołąbki, wszelkiego typu risotta, nabiał w postaci serów, kefiru, mleka, a także produkty zbożowe: makarony, pieczywo żytnie. Jako jedyne grzyby kurki, które nie zawierają związków o nazwie puryny zakazanych przy tym typie kamicy.
Dieta w kamicy fosforanowej powinna być bogata w produkty zakwaszające organizm takie jak: mięso, ryby, wędliny. Należy wprowadzić do menu dużo owoców i soków cytrusowych. Wzbogaca się również dietę o masło i co najważniejsze o dużą ilość wody.
Kamica cystynowa to specyficzny typ kamicy najczęściej dotykający kobiety. Polega ona na złym wchłanianiu przez nerki substancji o nazwie cystyna. Dieta przy tym schorzeniu obejmuje głównie mleko i produkty mleczne, a także produkty pochodzenia roślinnego. Jeżeli chodzi o nawodnienie to trzeba aż dwukrotnie zwiększyć ilość wypijanych płynów w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Zaleca się nawet do 6 litrów na dobę.
Dieta w kamicy szczawianowo - wapniowej jest już bardziej zróżnicowana i pozwala na bardziej zróżnicowane żywienie. Dozwolone, a wręcz zalecane jest pieczywo orkiszowe, grahamki, chleb żytni. Należy spożywać ryż brązowy, dziki, kaszę jęczmienną, gryczaną, pęczak i perłową. Także miód jest wskazanym składnikiem jako dodatek do potraw. Z owoców najbardziej wskazane są: truskawki, jabłka, mandarynki, maliny, jeżyny, papaja, arbuz i kiwi. Warzywami zalecanymi są: brokuły, dynia, kabaczki, kalarepa, cebula, brukselka i por. Z przypraw będą to: bazylia, estragon, tymianek, ziele pietruszki, sól.
Takim podstawowym zaleceniem, krokiem profilaktycznym i leczniczym niewątpliwie jest w każdym typie diety przy tym bardzo przykrym schorzeniu jakim jest kamica nerkowa nawadnianie organizmu ponieważ rozcieńczanie moczu sprzyja wypłukiwaniu nadmiaru złych substancji występujących w postaci szczawianów i wapnia. Picie dużej ilości wody zapobiega ich odkładaniu w postaci złogów.
Co o tym sądzisz?