Toksyny gromadzą się w naszym organizmie przez resztki niestrawionego jedzenia, które gnije i fermentuje w jelitach, powodując bóle głowy, zmęczenie, brak energii i ciągłą senność lub odwrotnie – problemy z zasypianiem. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego faktu, a toksyny są powodem zanieczyszczenia organizmu, które może prowadzić nawet do astmy, migren, chorób skóry i raka. Są jednak sposoby na oczyszczenie ciała z tych szkodliwych substancji – jedną z nich jest monodieta kaszą jaglaną.
Jakie są właściwości kaszy jaglanej?
Czy kasza jaglana oczyszcza organizm?
Sposobami na oczyszczenie jelit są również:
- Lewatywa,
- Hydrokolonoterpia,
- Głodówka (przez niektórych jednak niepolecana),
- Oraz monodieta.
Ostatnia z metod jest najprostsza, nie wywołuje również skutków ubocznych i nie wymaga od nas specjalnych poświęceń. Kasza jaglana jest polecana ze względu na dużą ilość wartości odżywczych, a także nie zaburzy pracy całego organizmu. Monodieta polega na jedzenie tylko kaszy jaglanej przez pewną ilość dni, maksymalnie około 14. Czas stosowania diety jest jednak uzależniony od osobistych chęci i wytrwałości, dlatego możemy dostosować ją do siebie – na początek 5-7 dni będzie dobrym sposobem na wdrożenie się w ten sposób odżywiania. Wbrew pozorom jest to bardzo zdrowy sposób na oczyszczenie ciała z toksyn. Kasza jaglana posiada:
- witaminy z grupy B,
- sole mineralne,
- fosfor,
- lecytynę,
- żelazo,
- potas,
- wapń,
- białko i węglowodany,
- krzemionkę.
Dzięki temu ostatniemu składnikowi poprawi się stan naszych stawów, włosów, skóry i paznokci. Oprócz tego kasza jaglana absorbuje wilgoć z organizmu, dlatego może być przydatna przy przeziębieniach. Najlepiej rozpocząć dietę w porze jesiennej, kiedy po letnim ochładzaniu organizmu zimnymi pokarmami i napojami oraz nadmiarze słodkości dobrze jest oczyścić organizm. Jeśli nie chcemy podejmować się oczyszczania organizmu, dobrze jest chociaż włączyć kaszę jaglaną do codziennej diety, jedząc ją np. na śniadanie.
Sposobów na przyrządzenie kaszy jaglanej jest kilka:
- Sposób na słodko nr 1: do 3 szklanek wrzątku wsypać 1 szklankę kaszy jaglanej. Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem prawie 20 minut, aż do wchłonięcia wody. Dodać masło, miód, cynamon. Można posypać prażonymi orzechami, pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.
- Sposób na słodko nr 2: do 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, jeden plasterek świeżego imbiru.
- Sposób najprostszy i najlepszy na oczyszczanie: zagotuj wodę w czajniku, rozgrzej garnek (najlepiej o grubym dnie), wsyp 1 szklankę kaszy jaglanej, mieszaj, aż kasza zacznie pachnieć (lekko orzechowo) i zrobi się ciepła, a na koniec wlej 3 szklanki wrzątku, przykryj i niech się gotuje 20 minut.
- Sposób na sucho: uprażyć kaszę na gorącej patelni.
Co o tym sądzisz?