Kombucha to zdrowotny napój, który otrzymuje się ze sfermentowanej herbaty, poprzez umieszczenie tzw. grzyba herbacianego w posłodzonej herbacie. W ten sposób powstaje napój, który jest stosowany w medycynie naturalnej od tysięcy lat. Grzyb ten stanowi kolonię bakterii i specjalnej kultury drożdży. Obecnie pojawia się wiele kontrowersji na temat stosowania napoju z kombuchy, ponieważ do tej pory nie powstały jeszcze wiarygodne badania naukowe potwierdzające jego działanie.
Starożytni doceniali go głównie za właściwości zdrowotne, których potwierdzeniem może być obecność wielu kwasów organicznych – witaminy C, kwasu mlekowego, octowego, glukonowego, witamin z grupy B, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i magnezu. W jego składzie znajdziemy również mniej korzystnie działające substancje – cukier, alkohol i kofeinę.
Czy kombucha jest zdrowa?
Czy kombucha zawiera alkohol?
Działanie kombuchy. Potwierdzone zalety napoju
W wielu (niestety niepotwierdzonych badaniami) źródłach promuje się kombuchę jako sposób na wiele poważnych schorzeń (nawet na AIDS, cukrzycę, raka), jak i bezsenność, nadwagę, utratę pamięci, nadciśnienie, słabą odporność, itd. Według badaczy z Indii wzmacnia ona system odpornościowy, a także posiada właściwości antyoksydacyjne. Inni badacze stwierdzili, że kombucha wspomaga także leczenie wrzodów żołądka. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi również podjęli się zbadania właściwości napoju i doszli do następujących wniosków:
- Działa oczyszczająco na krew,
- Zmniejsza kwasowość organizmu,
- Wspomaga metabolizm,
- Wspomaga detoks organizmu,
- Poprawia trawienie,
- Dodaje energii.
Dlatego uważają, że kombucha może być stosowana w formie suplementu diety.
Doniesienia o skutkach ubocznych
Niestety, najprawdopodobniej kombucha nie jest dla wszystkich. Medycyna ostrzega przez działaniami niepożądanymi, jak np. bóle głowy, mdłości czy wymioty, które odnotowano u osób spożywających więcej niż 118 ml. napoju na dzień. Czasem prowadziło to także do uszkodzenia wątroby i reakcji alergicznych. W związku z tym, odradza się picie napoju z kombuchy w zbyt dużych ilościach, a także spożywanie go przez bardzo długi okres czasu.
Kto nie powinien pić napoju z kombuchy?
- Kobiety w ciąży, karmiące piersią,
- Alkoholicy,
- Osoby przyjmujące leki,
- Dzieci (w czasie fermentacji tworzy się alkohol),
- Osoby z obniżoną odpornością (może dojść do skażenia napoju grzybami chorobotwórczymi),
- Ludzie cierpiący na kamicę szczawianową,
- Oraz mający choroby jelitowe – biegunkę, zespół jelita drażliwego (ze względu na zawartość kofeiny).
Co o tym sądzisz?