Jeżeli cofająca się treść pokarmowa powoduje ból, pieczenie oraz dyskomfort, możemy w takiej sytuacji mówić o chorobie refluksowej przełyku (w skrócie GERD).
Jak lekarz rozpoznaje GERD?
Tak naprawdę postawienie diagnozy nie wymaga specjalnych badań. Jeżeli pacjent zgłasza objawy typowe dla choroby refluksowej, to lekarz rodzinny może włączyć odpowiednie leczenie. Jeżeli przyniesie ono poprawę oraz ulgę, oznacza to, że pacjent cierpi na refluks, czyli zarzucanie treści żołądkowej do przełyku.
Jakie są typowe i nietypowe objawy choroby refluksowej?
Objawy typowe:
- pieczenie za mostkiem,
- zgaga,
- nasilenie dolegliwości w pozycji leżącej,
- regurgitacja, czyli powrót treści pokarmowej do ust,
- ból nadbrzusza.
Objawy nietypowe:
- kaszel,
- chrypka,
- nadmierne wydzielanie śliny,
- puste odbijanie,
- uczucie dławienia w gardle,
- trudności z połykaniem.
Jak wygląda leczenie?
W typowym leczeniu przewlekłym stosuje się inhibitory pompy protonowej (IPP). Blokują one specjalne struktury w żołądku, w wyniku czego treść żołądkowa staje się mniej kwaśna i przez to delikatniejsza dla przełyku. Przestajemy odczuwać wtedy pieczenie i ból. Terapia jest długotrwała, a leki należy przyjmować codziennie rano, 30-60 minut przed pierwszym posiłkiem.
Jeżeli jednak zgaga nie dokucza nam ciągle, a jedynie po nadmiernym posiłku lub przyjęciu nieprawidłowej pozycji po jedzeniu, wtedy lepiej stosować leczenie doraźne. Preparat taki jak Rennie (https://www.rennie.pl/) składa się z naturalnych substancji: wodorowęglanu wapnia i magnezu, które działają już po 2 minutach od przyjęcia i powodują neutralizację kwaśnej treści pokarmowej. W efekcie szybko przestajemy odczuwać dyskomfort. Co więcej, lek ten działa miejscowo i nie wchłania się do krwiobiegu, w związku z czym może być bezpiecznie stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące mamy.
Dlatego jeżeli wiemy, że często odczuwamy pieczenie po spożytym posiłku, warto mieć zawsze pod ręką Rennie, ponieważ zadziała natychmiastowo i nie zaburzy procesu trawienia.
Czego powinniśmy unikać, jeśli zmagamy się ze zgagą?
W przypadku zgagi powinniśmy odstawić:
- papierosy i alkohol, które osłabiają barierę mięśniową między przełykiem i żołądkiem,
- gazowane napoje,
- ostre i tłuste potrawy,
- czekoladę,
- mocną kawę i herbatę.
Ostatni posiłek powinien być lekki i spożyty na 2-3 godzony przed snem. Ważne, aby sypiać na lekko uniesionym wezgłowiu, co utrudnia cofanie się treści pokarmowej.
Bibliografia:
[1] – Szczeklik A., Gajewski P., Interna Szczeklika 2020/2021, Kraków 2020
[2] – Wielka Interna, Medycyna po Dyplomie, 2012
Co o tym sądzisz?