W zeszłym roku prym wiódł inny mleczny napój – Matcha Latte. W te wakacje pojawił się nowy, trendowy napój o właściwościach zdrowotnych – Kurkuma Latte. Ten napój robi furorę na zachodzie, ujmuje wyglądem i jest bardzo zdrowy. Czy Polska jest na niego gotowa?
Kurkuma – piękna przyprawa.
Napój robiony jest na bazie kurkumy. Jest to indyjska przyprawa (nazywana przyprawą życia), której głównym składnikiem jest curry, dlatego nadaje jej soczysty złocisty kolor. W Indiach kurkuma używana jest do potraw już od tysięcy lat. Traktowana jest także jako ziele lecznicze. W Polsce coraz częściej się ją stosuje. Można ją dodawać do mięsa, warzyw, sosów, zup, sałatek, do deserów, a teraz także do napoi.
Jakie właściwości ma kurkuma?
Jak przygotować kurkuma latte?
Kurkuma zachwyca pięknym kolorem, ale ceniona jest z powodu leczniczych właściwości. Podstawowym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która działa przeciwzapalnie i jest bardzo silnym antyoksydantem. Według badań kurkuma też dobrze radzi sobie w walce z rozwojem nowotworów, a także w zapobieganiu choroby Alzheimera. Obniża również ryzyko pojawienia się chorób serca, pomaga w leczeniu chorych stawów. Zdaniem naukowców, ma działanie przeciwstarzeniowe – opóźnia proces starzenia się organizmu i pozwala na dłużej zachować młodość.
Kurkuma Latte.
Jest to kremowy, delikatny i bezkofeinowy napój przyspieszający trawienie oraz hamujący apetyt. Należy wiedzieć, że organizm mógł przyswoić kurkumę, trzeba ją stosować w połączeniu z czarnym pieprzem.
Bądź na czasie i spróbuj tego wyjątkowego napoju!
Przygotowanie
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka mleka (krowiego, ryżowego, kokosowego, migdałowego)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 cm imbiru (świeżo startego)
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka miodu (alternatywnie dla wegan 1 łyżeczka syropu klonowego)
Wszystkie wymienione składniki razem wymieszać, podgrzać i zostawić do naciągnięcia na 10 minut, aż do chwili pojawienia się pięknego złocistego koloru. Następnie ubić piankę z mleka. I gotowe!
Co o tym sądzisz?