Jadłospis w ciąży to zbiór niezbędnych i wartościowych składników, które uzupełniamy zarówno w postaci pełnych posiłków, jak i przekąsek. Jeżeli w przerwach pomiędzy śniadaniem, obiadem i kolacją podjadasz głównie słodycze, czas zmienić ten zły nawyk. Niestety, nawet takie „drobiazgi” jak kawałek mlecznej czekolady, ciastko czy batonik dostarczają nam tylko pustych kalorii.
A po porodzie przyjdzie czas na zrzucanie nagromadzonych kilogramów – dlatego warto ułatwić sobie to późniejsze zadanie i zacząć dbać o swoją dietę już w czasie ciąży. Oczywiście nie chodzi tu o drastyczne podejście do menu i czekanie od posiłku do posiłku – przekąski są jak najbardziej wskazane! Jednak niech będą to zdrowe, wartościowe rzeczy, które nie dość, że nie spowodują nadmiernego tycia, to jeszcze poprawią twoje samopoczucie.
Co jeść w ciąży?
Jakie są zdrowe przekąski?
Zdrowe zamienniki kalorycznych produktów
Już od II trymestru rozpoczyna się okres zapotrzebowania na dodatkowe kalorie. Właśnie dlatego zwiększa się chęć sięgnięcia po coś mniejszego pomiędzy śniadaniem a obiadem. Dobrze, abyś zawsze miała pod ręką coś wartościowego. Pamiętaj przy tym o dwóch zasadach: kontroluj ich wartość odżywczą i kaloryczność; zadbaj, aby posiadały te same wartości odżywcze, które dostarczasz w głównych daniach.
- W torebce noś paczkę pestek dyni lub słonecznika, które mają korzystne tłuszcze roślinne i cynk. Oczywiście nie przesadzaj z ich ilością, bo chociaż mają w składzie wiele dobrego, to są jednocześnie stosunkowo tłuste.
- Postaw na duże ilości owoców, zarówno suszonych, jak i tych świeżych. Jabłka, gruszki, śliwki, kiwi, banany, brzoskwinie – w świeżej formie zajadaj się nimi do woli, ponieważ mają sporo beta-karotenu, błonnika, magnezu, potasu i witaminy C. Bakalie cechują się większą kalorycznością, dlatego z nimi lepiej nie przesadzać, jednak dobrze zaspokoją chęć na coś słodkiego. Garść rodzynek, śliwek, moreli, fig, migdałów to dobry zamiennik słodyczy.
- Poza owocami, chęć na słodkie „zabija” również jedna lub dwie łyżeczki miodu.
- Suchary, chlebki ryżowe, chrupki zbożowe, chrupkie pieczywo żytnie, niesłodzone musli – to wartościowe, nieszkodliwe zapychacze, które pomogą ci zaspokoić głód.
- Sięgaj po warzywa, które możesz zajadać bez ograniczeń. Najlepsze będą te surowe, powinnaś zjadać je przynajmniej raz w ciągu dnia. Zaopatrz się w marchewkę, ogórki, paprykę, kalarepę, które mają wiele cennych witamin, mikroelementów i błonnika.
- Szukaj również produktów tzw. bio, które nie zawierają szkodliwych substancji, ponieważ pochodzą z ekologicznych upraw.
- W ciągu dnia nie zaszkodzi również nabiał. Naturalny twarożek, kefir, jogurt i maślanka, ale oczywiście bez tuczących dodatków i niesłodzone, są jedną z lepszych przekąskowych opcji.
Co o tym sądzisz?