Marchew to jedno z najczęściej stosowanych warzyw w polskiej kuchni – składnik zup, sosów, sałatek i słynnej włoszczyzny. Jej smakosze nie zawsze wiedzą, że korzeń zawiera cenne witaminy, minerały i związki antyoksydacyjne. Właściwości marchwi pozwalają zadbać o wzrok, odporność i zapobiec wielu groźnym chorobom, także nowotworom. Jakie jeszcze zalety kryją się w „niepozornym” warzywie?
Zdrowie ukryte w marchwi
Marchew to cenne źródło karotenoidów – antyoksydantów i barwników, któremu warzywo zawdzięcza uroczy, pomarańczowy kolor. Korzeń zawiera m.in. alfa-karoten, luteinę, zeaksantynę, a nawet likopen. Jednak słodka marchewka to przede wszystkim bogactwo beta-karotenu, który przyspiesza opalanie i wydłuża jego rezultaty, nadając skórze piękny, złoty odcień. Jednak, jak w każdym przypadku, należy zachować umiar w jego stosowaniu. Nadmiar karotenu w ustroju nieestetycznie przebarwia skórę na „marchewkowy” kolor. Na szczęście jest to efekt w pełni odwracalny.
Jakie właściwości ma marchew?
Jakie witaminy zawiera marchew?
Najczęściej słyszy się, że marchew wpływa wzmacniająco, oczyszczająco, regenerująco, mineralizująco i regululująco na ludzki organizm – ale tonie wszystkie jej zalety. Warzywo wspiera terapię nadciśnienia tętniczego, dba o prawidłowy przebieg procesów przemiany materii i zapobiega niebezpiecznemu zwężaniu się światła naczyń. Zaleca się je pacjentom z trądzikiem, wrzodami żołądka i dwunastnicy, a nawet białaczką. Marchew to doskonałe „remedium” na oparzenia, odmrożenia, biegunkę i anemię. Jej działanie odkrztuszające pomaga przy chrypie, astmie i bronchicie.
Marchew – działanie profilaktyczne i lecznicze
Pojawiają się doniesienia, że marchew może stanowić element profilaktyki raka płuc, dlatego jak najczęściej powinny sięgać po nią osoby palące papierosy. Związki zawarte w warzywie hamują rakotwórcze działanie substancji obecnych w dymie tytoniowym. Poza tym korzeń pomaga zwalczyć dolegliwości jelitowe i żołądkowe, a napary znasion łagodzą wzdęcia, gazy i biegunki, zwłaszcza u maluchów. Żucie nasion marchewki wspiera również terapię nerwicy żołądka.
Smaczny korzeń marchwi reguluje stężenie cholesterolu we krwi – pomaga usuwać jego nadmiar z organizmu. W ten sposób chroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego.
Marchew ma również właściwości upiększające – korzystnie oddziałuje na stan skóry, poprawia jej koloryt, przywraca elastyczność, wygładza.
Marchewka dla urody
Starta marchew może służyć jako maseczka na skórę twarzy i szyi. Warto stosować ją dwa razy w miesiącu przez 15-20 minut, po czym zmywać ją ciepłą wodą. Od czasu do czasu dobrze przemywać cerę płatkiem kosmetycznym, nasączonym marchewkowym sokiem. Sok odświeży ją, ujędrni, doda jej miękkości i zapobiegnie powstawaniu nieestetycznych zmarszczek. Oryginalną maseczkę poleca się zwłaszcza osobom, których cera ma skłonności do przetłuszczania się i „świecenia”.
Warto nadmienić, że marchewka wchodzi w skład wielu kosmetyków, np. kremów przeciwzmarszczkowych. Dobroczynne preparaty można także wykonać samodzielnie – domowymi sposobami. Ekstrakt z marchwi należy połączyć z euceryną, gliceryną, olejkiem cytrynowym i witaminą E.
Co o tym sądzisz?