Czosnek powinien być podstawą w corocznej walce z przeziębieniami i grypą. Jego cudowne właściwości są znane prawie wszystkim, a jednak wciąż nie doceniamy go na tyle, na ile powinniśmy. Nawet jeśli nie lubimy jego specyficznego zapachu, to warto przełamać się i wprowadzić czosnek do swojej codziennej diety. Wystarczą dwa ząbki dziennie, aby przetrwać jesień i zimę w zdrowiu!
Jakie właściwości ma czosnek?
Jak jeść czosnek?
Najlepsze efekty daje oczywiście ten w postaci surowej, który zachowuje najwięcej dobroczynnych właściwości. Oczywiście nie każdemu jest w smak zajadać się nim w takiej formie, istnieje jednak sposób, aby uczynić go przyjemnym składnikiem wielu dań – marynowanie. Oto, jakie korzyści daje czosnek:
- Jest bogaty w witaminy z grupy B i witaminę C, a także sole mineralne (chrom, miedź, żelazo, selen).
- Ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Będzie więc pomocny przy katarze, przeziębieniu i bólu gardła.
- Cenne właściwości pojawiają się po zmiażdżeniu czosnku – wówczas allina przeistacza się w allicynę, czyli sok - bardzo silny składnik, który według badań mógłby zniszczyć całą kolonię bakterii w warunkach in vitro. To właśnie allicyna jest „winna” ostremu zapachowi czosnku, który dla jednych jest bardzo przyjemny, dla innych zaś wręcz nie do zniesienia.
- Posiada naturalne antyoksydanty.
- Zapobiega nowotworom dzięki spowolnieniu czasu namnażania się komórek.
- Działa jak antybiotyk.
- Codzienne spożywanie dwóch ząbków czosnku pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelit, prostaty, przełyku i piersi.
- Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu (choć oczywiście nie zastąpi leków na nadciśnienie).
- Obniża poziom cukru we krwi.
- Niweluje ból głowy i ułatwia zasypianie.
Marynowana wersja czosnku jest równie skuteczna, co świeżo obrany czosnek. Aby uprzyjemnić sobie spożywanie tej rośliny o intensywnym zapachu, najlepiej przygotować smakowitą marynatę:
- Przygotuj ponad 20 ząbków czosnku, 4 liście kafiru, igiełki rozmarynu, papryczkę chili, 125ml. wody, łyżeczkę musztardy, łyżkę miodu i 5 ziaren ziela angielskiego.
- Najpierw wyparz słoik i obierz czosnek.
- Papryczkę chili drobno pokrój.
- Wrzuć połowę czosnku do słoika wraz z zielem angielskim, kafirem, chili. Zakryj wszystko drugą częścią czosnku.
- Przygotuj w garnku wodę z miodem, octem i musztardą.
- Zalej słoik gorącym płynem.
- Po dokładnym zakręceniu odwróć go do góry dnem i poczekaj, aż wystygnie.
- Otwarty słoik przechowuj w lodówce.
Istnieje wiele sposobów na jedzenie czosnku – jeśli odstrasza cię intensywny zapach z ust, który pojawi się po zjedzeniu czosnku, to możesz próbować zastąpić go czosnkiem z tabletkach, jednak nie zawsze znajduje się w nich wystarczająca ilość allicyny. Istnieją też sposoby na pozbycie się intensywnego zapachu:
- Popijanie jogurtem lub mlekiem.
- Zjedzenie jabłka, łyżki miodu lub ziarnka palonej kawy.
- Żucie goździków lub zielonej natki pietruszki.
- Popijanie czerwonym winem.
Co o tym sądzisz?