Częste wzdęcia i nadmierna produkcja gazów jelitowych mogą świadczyć o źle dobranej diecie. Niektóre jednak osoby są bardziej predestynowane do podobnych dolegliwości. Chociaż nadmierne gazy to problem wstydliwy, to jednak w trudnych przypadkach warto wybrać się do lekarza gastrologa. W przypadkach nieco lżejszych – polecamy sprawdzone domowe sposoby i preparaty z apteki!
Jakie są przyczyny nadmiernych wzdęć?
Jak walczyć z nadmiernymi gazami?
Nadmierna produkcja gazów jelitowych
Zjawisko to nazywa się w medycynie flatulencją. Niestety jest to naturalny proces organizmu, nadmierna produkcja gazów jelitowych może być jednak nieprzyjemna, szczególnie kiedy zdarza się w towarzystwie. Gazy powstają szczególnie poprzez trawienie i fermentację węglowodanów. Inne rodzaje związków chemicznych rzadziej powodują podobne problemy.
Gazy mogą mieć nieprzyjemny zapach, wtedy też w ich składzie znajduje się wodór, metan, azot albo dwutlenek węgla. Mogą być również bezzapachowe.
Powstają wtedy, gdy niestrawione w żołądku węglowodany wędrują do jelita grubego, gdzie dopiero tam zostają poddane trawieniu i fermentacji.
Kiedy organizm wytwarza więcej gazów?
- Gdy jedzenie przeżuwane jest w pośpiechu i w dużych ilościach w krótkim czasie trafia do żołądka
- Gdy gryziemy niepoprawnie większej porcje, jemy w pośpiechu, a jedzenie nie jest dobrze rozdrobnione
- Kiedy jednocześnie z jedzeniem pijemy np. wodę czy herbatę
Inne przyczyny powstawania nadmiernych gazów:
- Produkcja zbyt dużej ilości gazów może być spowodowana nieprawidłową budową jelit
- Może to być również efekt bytowania w przewodzie pokarmowym pasożytów
- Powoduje nadmierne gazy również zapalenie uchyłków jelit
- Czasami nadmierną produkcję gazów może powodować nietolerancja laktozy
- Problemy tego typu mogą być powodowane również dziedziczną skłonnością. Wtedy też należałoby przeprowadzić odpowiednie badania i sprawdzić, jakie produkty dokładnie powodują powstawanie gazów, a następnie je odstawić lub spożywać specjalne leki np. na trawienie laktozy
Błędy żywieniowe i nieprawidłowa dieta
Nadmierna produkcja gazów, czyli flatulencja, powstaje najczęściej, jako efekt nieprawidłowej diety. Dieta ta bogata jest w węglowodany, a uboga w inne składniki odżywcze. Nadmierne gazy mogą również powstawać w wyniku spożywania zbyt dużych ilości błonnika np. suplementów diety i jednocześnie czarnego, ciemnego pieczywa.
Nadmiernej produkcji gazów bardzo często towarzyszą wzdęcia, niestrawność a nawet bóle brzucha.
Produkty powodujące powstawanie nadmiernych gazów:
- Fasola, brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, soczewica, groch
- Laktoza znajdująca się w krowim mleku
- Oligosacharydy i skrobia
- Otręby
- Jabłka, śliwki
- Soki jabłkowe i inne soki owocowe
- Makarony, kukurydza, ziemniaki
Gazy a witamina C
Nadmierna produkacja gazów jelitowych może być spowodowana również przez zażywanie witaminy C, jako suplementu diety. Należy wtedy ograniczyć ilości spożywanej witaminy do ok. 200 mg dziennie.
Co o tym sądzisz?