Wraz z końcem lutego rozpoczyna się okres przedwiośnia. Spacerując, dostrzeżemy gdzieniegdzie pierwsze bazie rosnące na wierzbach. Ten piękny symbol nadchodzącej wiosny, który znamy już od najmłodszych lat jako zwiastun cieplejszych dni, ma również swoje zastosowanie w lecznictwie. Mało kto wie, że napar z bazi ma wyjątkowe działanie – jest przydatny przy przeziębieniach i grypach, ponieważ działa przeciwzapalnie, napotnie i przeciwbólowo!
Jakie właściwości ma napar z bazi?
Jak przygotować herbatę z bazi?
Bazie oprócz pełnienia funkcji idealnej ozdoby na stół, stanowią surowiec zielarski z którego można przygotować zdrowe napary. Herbatka z bazi jest polecana zwłaszcza w przypadku małych dzieci. Można stosować je nawet u tych najmłodszych – u niemowląt powyżej trzeciego miesiąca życia podaje się jedną łyżkę naparu trzy razy dziennie.
Niezwykłe właściwości wierzby
Dlaczego warto pić takie cudo? Gałązki i kora wierzby od wieków stosuje się w fizjoterapii. W Egipcie stosowano je jako lek przeciwbólowy, a Hipokrates stosował ten składnik w celu łagodzenia bólów porodowych. Z wierzby pozyskiwano również pierwszą aspirynę w pierwszej połowie XIX wieku. Napar z bazi jest smaczniejszy niż ten uzyskiwany z gałązek, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz wykrztuśne, w dodatku jego działanie jest bardzo łagodne i właściwie nie sposób go przedawkować.
Jak przygotować herbatkę z bazi?
Aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy, należy zbierać bazie w miejscach czystych ekologicznie. Można użyć bazi świeżych lub suszonych, a także ususzyć sobie trochę na zapas. Jeżeli nie trafiliśmy jeszcze na bazie w ich naturalnym rozkwicie, można zerwać kilka gałązek wierzby i wsadzić do wazonu z wodą, czekając, aż pojawią się „kotki”.
Jednym ze sposobów przygotowania naparu jest mleko baziowe, a więc dodanie do jednej szklanki mleka jednej łyżki bazi.
- Sposób pierwszy: podgrzej mleko z baziami na wolnym ogniu, gdy zacznie się gotować i będzie bardzo gorące, ściągnij je z ognia i odstaw do ostudzenia. Po 10 minutach, gdy mleko wyciągnie z bazi dobroczynne składniki, możesz pić napar.
- Sposób drugi: zagotuj mleko i odczekaj 3 minuty, następnie zalej nim bazie, przykryj na 10 minut do naciągnięcia i pij ciepłe.
Jeśli nie możesz pić krowiego mleka, zastosuj wersję wegańską, w której do jednej łyżki bazi dodaje się 1 szklankę mleka kokosowego lub innego mleka, np. migdałowego. Najważniejsze, aby było ono wystarczająco tłuste. Przygotowuje się je tak samo, jak wersję z mlekiem krowim.
Oczywiście smak mleka baziowego można sobie urozmaicić dzięki innym zdrowym dodatkom:
- Łyżeczce kwiatu lipy,
- Olejkowi goździkowemu (przeznaczone przy mocnych infekcjach, tylko dla osób dorosłych),
- 2 łyżeczkom oleju kokosowego,
- 1-2 łyżeczkom masła,
- Przyprawy korzennej,
- Miodu (unikaj w przypadku dzieci poniżej 1 roku życia).
Co o tym sądzisz?