Kolejnym produktem na liście superfood, czyli bardzo zdrowej żywności, są nasiona chia, pochodzące z szałwii hiszpańskiej. Roślina ta należy do tej samej rodziny co melisa i mięta. Jej nasionka mają w swoim składzie całą masę wartości odżywczych, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ciała i mózgu. Właściwości nasion chia zostały potwierdzone licznymi badaniami naukowymi.
Szałwia hiszpańska w naturalnych warunkach rośnie w Ameryce Południowej. Nic dziwnego, że Aztekowie i Majowie doceniali jej możliwości, a jej nasiona stanowiły ważny pokarm w ich diecie. Słowo chia ze starożytnego języka Majów to oznacza siłę. Ma to związek z faktem, że nasiona te ceni się za ich zdolność do zapewniania organizmowi zrównoważonej energii.
Co na odchudzanie?
Czy nasiona chia są zdrowe?
Przez ostatnie lata wzrosła popularność nasion chia, dzięki czemu spożywają je ludzie praktykujący zdrowy styl życia na całym świecie. Najważniejsze, że spożycie ich nawet w niewielkich ilościach daje organizmowi ogromną dawkę wartości odżywczych.
W jednej porcji nasion chia (28 gramów) znajduje się:
- 4 gramy białka,
- 9 gramów tłuszczu, w tym 5 z nich to omega-3,
- 11 gramów błonnika,
- 30% zalecanego dziennego spożycia manganu,
- 30% zds magnezu,
- 18% zds wapnia,
- 27% zds fosforu.
Oprócz tego mają sporo cynku, potasu, witaminy B1 i B2, witaminy B3. Jak widać, nasiona chia to prawdziwe bogactwo mikroelementów, błonnika, kwasów omega-3 i białka.
Zastosowanie nasion chia
Cechują się dużą zawartością przeciwutleniaczy, które hamują wytwarzanie wolnych rodników, czyli zapobiegają powstawaniu nowotworów i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Dzięki obecności błonnika będą doskonałym wspomagaczem przy dietach odchudzających. Błonnik staje się w żołądku żelopodobną substancją i rozszerzając się w żołądku powoduje uczucie wypełnienia. W ten sposób zmniejsza się ilość spożywanego pokarmu, spowalnia się wchłanianie i maleje liczba spożytych kalorii. Oprócz tego, błonnik w nasionach chia wspomaga utrzymanie przyjaznej flory bakteryjnej w jelitach.
Również zawarte w nasionach białko sprzyja odchudzaniu. Wysokie spożycie tego składnika odżywczego zmniejsza apetyt, a także niweluje obsesyjne myślenie o zjedzeniu przekąski, będzie więc idealnym rozwiązaniem dla osób borykających się z uzależnieniem od słodyczy lub nocnym podjadaniem. Oprócz tego, nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś. Ich regularne spożycie zmniejszy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, obniżają też poziom złego cholesterolu w organizmie, jednak tylko przy zachowaniu jednocześnie zdrowej, zrównoważonej diety.
Co o tym sądzisz?