Spalanie tkanki tłuszczowej wymaga czasem pomocy w postaci substancji, które ten proces przyspieszają i ułatwiają. Nie wszystkie tego typu produkty to „sama chemia”, jak mogłoby się wydawać. Matka Natura dała nam wiele naturalnych spalaczy tłuszczu, po które możemy sięgać bez obaw o niepewny skład. Co ciekawe, coraz więcej suplementów na odchudzanie zawiera niemal wyłącznie naturalne składniki. Które z nich zasługują na naszą uwagę przy odchudzaniu?
Które produkty spalają tłuszcz?
- Pieprz cayenne – tajemniczym składnikiem pieprzu cayenne, który nadaje mu ostrego smaku jest kapsaicyna. Często dodaje się ją do składu gazów pieprzowych służących do samoobrony, jak i do preparatów na odchudzanie. Jak kapsaicyna wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej? Zwiększa ona termogenezę naszego ciała, dzięki czemu mamy więsze zdolności spalania tłuszczu. Sam pieprz cayenne ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Przyspiesza przemianę materii, wspomaga trawienie, zmniejsza chęć na słodkie i tłuste jedzenie, a nawet zwiększa wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. Pieprz można dodawać do każdego posiłku, ale nie powinno przekraczać się od połowy do jednej łyżeczki w ciągu doby.
- Kawa – większość z nas lubi smak kawy z samego rana, ponieważ zawarta w niej kofeina pobudza do działania. Jednak spełnia ona również inne funkcje w organizmie – pobudzające działanie zwiększa nasze zdolności wysiłkowe, głównie te, które trwają więcej niż pół godziny. Ma działanie stymulujące i odchudzające. Najlepiej spożywać kawę w porcji od 100 do 150mg, około pół godziny przed treningiem.
- Zielona herbata – chyba najbardziej oczywista pozycja na tej liście. Obecne w niej substancje hamują apetyt, zwiększają termogenezę, wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej i ograniczają przybieranie na wadze. Przyspiesza również metabolizm i w pewnym stopniu zmniejsza wchłanianie tłuszczu w pożywienia. W odróżnieniu do kofeiny, jest bezpieczna dla osób mających problem z nadciśnieniem tętniczym oraz chorobami serca.
- Ocet jabłkowy – chociaż sam w sobie nie wspomaga odchudzania, to zawarte w nim kwasy zahamują wchłonięcie tłuszczu pochodzącego z pożywienia. Dlatego, gdy mamy w planach np. imprezę, na którym będzie dużo kalorycznego jedzenia, warto spożyć przed wyjściem jedną łyżkę octu jabłkowego, np. w formie dodatku do lekkiego posiłku. Wówczas organizm wchłonie mniej kalorii, niż faktycznie zjemy. Nie powinno się przyjmować go zbyt długo i regularnie, ponieważ może powodować problemy żołądkowe i trawienne.
- Cynamon – jako dodatek do napojów, herbaty, mięsa, kawy… cynamon nie musi być dodawany tylko do słodkich posiłków. Cynamon to sprzymierzeniec osób na diecie, ponieważ usprawnia procesy trawienne, hamuje napady głodu, wspomaga metabolizm, a także reguluje pracę nerek. Dlatego tak często znajdziemy go w składzie preparatów antycellulitowych. Należy spożywać jedną łyżeczkę cynamonu dziennie, aby przy zdrowym trybie życia szybko zauważyć rezultaty.
Co o tym sądzisz?