Zdarza się, że niektóre osoby uczulone na różnego rodzaju alergeny, mimo ich unikania, wciąż doznają objawów alergii. Dzieje się tak w przypadku alergenów krzyżowych, które mimo że są od siebie odmienne, to powodują taką samą reakcję układu odpornościowego. Taki typ alergii obejmuje przede wszystkim alergeny pokarmowe i wziewne.
Objawami takiego uczulenia są przede wszystkim:
Co to jest alergia krzyżowa?
Jakie są przyczyny alergii?
Czasem występuje również zespół alergii jamy ustnej, w której objawy ograniczają się właśnie do jamy ustnej. Symptomy alergii krzyżowej mogą dotyczyć skóry, układu oddechowego lub pokarmowego. Niektórzy cierpią ogólne osłabienie, zawroty głowy i problemy z koncentracją. Gdy do organizmu dostaną się dwa alergeny jednocześnie – np. jabłko i pyłek brzozy, może spowodować to wystąpienie objawów astmy albo wstrząs anafilaktyczny.
Przyczyny alergii krzyżowej
Ujmując najprościej, jest to nadmierna reakcja układu odpornościowego na różnego rodzaju alergeny. Normalnie nie mają one ze sobą nic wspólnego – najczęściej będą to alergeny pokarmowe i wziewne, czyli np. pyłki. Skąd taka reakcja organizmu na dwa odmienne alergeny?
Otóż różnica jest widoczna tylko na pierwszy rzut oka, a po dokładniejszej analizie można dostrzec, że są one podobne do siebie pod względem budowy chemicznej. Układ odpornościowy reaguje na nie w przypadku, gdy na przykład mają zbliżoną sekwencję aminokwasów.
- Jeśli białka w dwóch alergenach są podobne do siebie w wartości powyżej 70%, możliwość wystąpienia reakcji krzyżowej jest bardzo wysoka,
- Gdy podobieństwo nie przekracza 50%, reakcja krzyżowa występuje rzadko.
Przykłady alergenów krzyżowych
Wśród tych najczęściej reagujących alergenów możemy wymienić:
- Pieprz, mak, curry,
- Pyłek leszczyny,
- Roztocze kurzu domowego,
- Skorupiaki, czyli kraby, krewetki, ostrygi,
- Mango, morela, jabłko, pomarańcza, wiśnia, kiwi, czereśnia,
- Pomidor, seler, marchew,
- Ślimaki,
- Orzechy laskowe,
- Pyłek olszy, grabu, dębu, brzozy, buku,
- Pyłek bylicy,
- Pyłek drzew oliwnych,
- Pyłek bzu lilaka, jesionu, ligustru pospolitego,
- Sierść kota,
- Fasola, pomidor,
- Mięso kurze,
- Mięso wieprzowe,
- Arbuz, melon,
- Fasola, pomidor,
- Pióra,
- Jaja kurze,
- Lateks,
- Mleko krowie.
Co o tym sądzisz?