Triphala jest kombinacją trzech rodzajów owoców: Harada (Haritaki), Amla (Amalaki) i Behada (Bibhitaki). Występuje najczęściej w formie sproszkowanej lub w postaci ekstraktu z wymienionych owoców. Jej właściwości są wysoko cenione na całym świecie, a lek pochodzi z Indii.
Triphala jest preparatem o właściwościach leczniczych, który warto stosować, kiedy nasz żołądek i jelita odmawiają współpracy, a sama dieta przestaje być wystarczająca, aby zmienić ten stan rzeczy. Dzięki niej oczyścisz cały swój organizm z toksyn, które w nim zalegały – być może w dużej ilości, patrząc na realia XXIw. jako czasu w którym przyszło nam żyć i zmagać się z tak wieloma trudnościami przy utrzymywaniu zdrowego trybu życia.
Co to jest triphala?
Na co jest triphala?
Właściwości składników
Amla jest bombą witaminy C. Posiada jej 20 razy więcej niż cytryna, dlatego jest niesamowicie kwaśna. Niezmiernie bogate źródło antyoksydantów, flawonoidów i karotenów. Oddziałowuje na wątrobę, płuca, żołądek i serce. Haritaki przeważnie jest gorzkie w smaku. To źródło tanin, aminokwasów i fruktozy, a także kwasów: sukcynytowego i sitosterolu. Obniża nadciśnienie tętnicze i redukuje bolesne skurcze jelit. Wykorzystywane przy chorobach serca oraz przy chorobach jelita grubego i cienkiego. Bibhitaki działa rozgrzewająco, różnorodny smak w zależności od gatunku. Wywiera wpływ głównie na wątrobę, serce i płuca. 35% to oleje, 45% to białka. Olej linoleinowy to kwas tłuszczowy, który wpływa na ilość “dobrego” cholesterolu i niweluje ryzyko powstania choroby wieńcowej.
Działanie Triphali:
- niweluje zaparcia, oczyszcza z toksyn przewód pokarmowy
- działa odtruwająco na wiele części organizmu i poprawia wchłanianie substancji odżywczych
- polepsza krążenie krwi w organizmie obniżając je
- jest pomocna przy zapaleniu jelit łagodząc ich pracę i polepsza kondycję pacjentów z uchyłkowatością jelita grubego
- okazuje się efektywna w zespole wrażliwego jelita i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
- łagodzi ciężkie biegunki i kurczowe bóle jelit
- wspiera wątrobę i serce przy otłuszczeniu
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie
- działa oczyszczająco na wątrobę i krew
- wspiera organizm przy wydalaniu kamieni z dróg moczowych
- może przyspieszyć odbudowę nabłonka skórnego
- działa zapobiegawczo jeśli chodzi o starzenie się organizmu, ponieważ wzmacnia wzrok, włosy, jasność umysłu i głos
- posiada właściwości odchudzające, ponieważ reguluje pracę układu trawiennego
- zwalcza zapalenia oczu
- pomaga w leczeniu tłuszczaków
Wskazania - otyłość, nadwaga
- biegunki, zaparcia
- bóle żołądka, zgaga
- wzdęcia
- Zespół Jelita Drażliwego
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- uchyłkowatość jelita grubego
- nadciśnienie tętnicze
- ku wzmocnieniu odporności
Badania nad tą rośliną dowiodły, że jest ona cudownym lekiem dla jelit, oczyszcza wątrobę i drogi żółciowe. Ważną ciekawostką jest także fakt, że ma ona właściwości pobudzające mózg do myślenia, wzmacnia koncentrację przed egzaminami. Pobudza mózg do efektywniejszego myślenia.
Co o tym sądzisz?