Przesuszona skóra? Zmęczenie nie odstępuje cię ani na krok? Przeszywa cię chłód, nęka wzrost wagi wraz z odczuciem zmęczenia? Istnieje duże prawdopodobieństwo, iż za wszystkie symptomy odpowiedzialny jest niedobór jodu, czyli składnika mineralnego wspomagającego produkcję hormonów uczestniczących w procesach metabolizmu.
Jakie są objawy niedoboru jodu?
Skąd czerpać jod?
Mimo śladowych ilości, które uczestniczą w procesach naszego organizmu, przy całkowitym braku jodu nie bylibyśmy zdolni przeżyć.
Rola jodu w organizmie
Jod jest konieczny do produkcji przez tarczycę trijodotyroniny i tyroksyny. Są to hormony, na których barkach spoczywają procesy przemiany materii we wszystkich komórkach. Dzięki nim jest możliwa synteza białek i tłuszczów, spalanie glukozy, metamorfoza substancji odżywczych w energię. Jod jest konieczny dla zachowania prawidłowej temperatury ciała, a ponadto funkcjonowania systemu krążenia, nerwowego oraz pracy mięśni. Uspokaja, ułatwia zebranie myśli, rozwój inteligencji, przeciwdziała otyłości.
Powiększona tarczyca alarmuje nas o niedoborach jodu. Wielkość powstałych woli nie jest przypadkowa – ma za zadanie nadrobić braki pierwiastka, który wędruje z krwią po całym organizmie.
Jak charakteryzuje się niedobór jodu?
Poza wolami istnieją inne objawy braków jodu. Są to:
- łamliwość paznokci, wypadanie włosów,
- przesuszenie skóry i spojówek,
- wzrost wagi bez konkretnego powodu,
- wrażenie zimna,
- ospałość,
- chrypka,
- brak zdolności zapamiętywania i koncentracji.
Skąd czerpać jod?
Cenionym źródłem jodu są:
- ryby – dorsz, halibut, mintaj, łosoś wędzony, sardynki,
- owoce morza,
- glony,
- jodowana sól kuchenna – nie stosujemy soli, jako samowystarczalnego źródło jodu, ponieważ może ona doprowadzić do rozwoju nadciśnienia,
- ser gouda,
- chrupkie pieczywo,
- kefir i maślanka,
- ryż brązowy,
- chleb żytni razowy.
Zagrożenie niedoborem pierwiastka
Niedoborami jodu nie są zagrożone osoby, które na stałe wprowadziły zbilansowaną dietę. Podczas planowania posiłków, miej na uwadze, iż soja, kalafior, kapusta czy brukselka ograniczają przyswajanie jodu z pożywienia. Ich skutki o 30-proc. zredukować może gotowanie. W Polsce na braki jodu najbardziej narażone są osoby zamieszkujące południową część kraju, a także osoby eliminujące ze swego pożywienia owoce morza i sól. Suplementy opracowane na bazie jodu powinniśmy stosować w porozumieniu z lekarzem. Konsultacja jest szczególnie istotna dla osób uskarżających się na problemy z tarczycą. Symptomy wskazujące na przedawkowanie tego pierwiastka występują dopiero po 30-krotnym przekroczeniu dawki, a wśród nich wymienić można: metaliczny posmak w ustach, wysypkę, ból głowy oraz biegunkę.
Co o tym sądzisz?