Oleje roślinne są popularnym dodatkiem w kuchni polskiej. Każdy doskonale wie jakie oleje są dostępne na rynku, a ich popularność wciąż rośnie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że oleje wykazują różne właściwości, przez co każdy z nich powinien pełnić inną rolę w kuchni, a nawet, jak w przypadku oleju kokosowego - kosmetyku w łazience. Błędem jest używanie do smażenia oleju słonecznikowego lub długotrwałe przechowywanie oleju lnianego. Jakie zatem są między nimi różnice?
Olej rzepakowy
Jest to najpopularniejszy olej w Polsce. Charakteryzuje go najkorzystniejszy ze wszystkich olejów roślinnych stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6 i wynosi on 2:1. Zawiera on także duże ilości witaminy E, co wpływa na przeciwdziałanie procesu utleniania kwasów omega 3, ich dłuższą aktywność metaboliczną i syntezę do kwasów EPA i DHA. Olej ten zawiera również niską zawartość niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych . Jest dobrym źródłem witaminy K. Wersja rafinowana oleju idealnie nadaje się do przygotowywania posiłków w wysokiej temperaturze, ponieważ punkt dymienia oleju to 242 st. Celsjusza. Jego smak i zapach jest neutralny.
Jakie są rodzaje olejów roślinnych?
Który olej jest najzdrowszy?
Olej słonecznikowy
Drugi popularny w Polsce olej roślinny, zawiera wysoką ilość steroli, a także kwasy omega 6 zaliczane do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych – warto jednak wspomnieć, że ich zbyt duża ilość w diecie może wpływać na stan zapalny, szczególnie, w połączeniu z niską obecnością kwasów omega 3. Olej słonecznikowy mniej nadaje się do smażenia, ze względu na stosunkowo niską temperaturę dymienia, która wynosi 110 st. Celsjusza, przez co najlepiej wykorzystywać go na zimno.
Olej lniany
Olej, który cieszy się rosnącą popularnością, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów omega 3 oraz ciekawym stosunkiem kwasów tuszowych omega 6 i 3, który wynosi 1:2-3. Minusem tego oleju jest wysoka skłonność do utleniania i niekorzystny wpływ na działanie wysokich temperatur. Warto zaznaczyć, że olej ten ma krótki termin przydatności do spożycia i powinien być przechowywany w ciemnych butelkach, z dala od promieni słonecznych i ciepła.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek najkorzystniej wpływa na organizm kiedy spożywana jest w wersji extra virgin, czyli tłoczona na zimno. Udokumentowano jej dobroczynny wpływ ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów i zalecana jest w stosowaniu diet prozdrowotnych takich jak dieta DASH i śródziemnomorska. Wysoka zawartość kwasu oleinowego wpływa na stabilność oliwy dzięki czemu nadaje się ona do krótkotrwałego smażenia.
Olej kokosowy
Olej kokosowy zawiera w 90% nasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu idealnie nadaję się do podgrzewania głębokiego smażenia i pieczenia, a swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza obecności unikalnych średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych – MCFA. Olej stosowany w kosmetyce ze względu na dobroczynny antybakteryjny wpływ, pomaga przy łuszczycy czy AZS.
Warto zaznaczyć, że oleje roślinne wykazują zawartość różnorodnych substancji bioaktywnych, dzięki czemu możemy śmiało zaliczyć je do żywności funkcjonalnej. Charakterystyczna dla nich zawartość kwasów tłuszczowych, steroli i tokoferoli sprawia, że pełnią istotną rolę w przeciwdziałaniu chorobom sercowo – naczyniowym, nowotworom i otyłości, a ich właściwości antyoksydacyjne wpływają na zwolnienie procesów starzenia.
Co o tym sądzisz?