Acerola to egzotyczny owoc. Bardzo mało znany. Jest jednak prawdziwą bombą witaminy C. Malutki owoc ma jej tyle co kilogram cytryn. To wspaniała skarbnica dobrodziejstw dla organizmu. Jest popularny w innych krajach niemal tak jak sok pomarańczowy. Także zawartość bioflawonoidów w jej składzie sprawia, że jest owocem, które warto poznać i stosować zarówno dla zdrowia jak i urody.
Acerola to owoc przypominający rzeczywiście bardzo wiśnię. Rośnie na krzewie lub drzewie, które wysokością może sięgać aż do sześciu metrów. Krajem rodzinnym, z którego pochodzi jest Ameryka Środkowa i Wyspy Karaibskie. Ten malutki czerwony owoc o kwaskowatym delikatnym smaku ma w środku trzy pestki.
Jest uprawiana również w Stanach Zjednoczonych, Ameryce Południowej, Afryce i Australii.
Czy acerola jest zdrowa?
Co zawiera acerola?
Skład owocu aceroli
Oprócz wspomnianej rekordowo dużej ilości witaminy C acerola zawiera takie witaminy i składniki jak:
- witaminy B1,B2,PP,
- białko,
- magnez,
- żelazo,
- fosfor,
- kwas jabłkowy.
Formy występowania owocu aceroli
W przemyśle farmaceutycznym acerola występuje pod postacią suplementu diety w formie sproszkowanej. Można go również zakupić w formie tabletek. W przemyśle kosmetycznym dzięki zawartości substancji odmładzających i działającego kojąco na skórę kwasu askorbinowego jest sprzedawany w formie peelingów i maseczek.
Ciekawostka z medycyny ludowej
Dawniej owoce aceroli były stosowane do leczenia biegunki, chorób wątroby, a nawet czerwonki. Acerola, a w zasadzie jej kora była także wykorzystywana do garbowania skór.
Działanie lecznicze aceroli
- Ma właściwości przeciwzapalne i ściągające dlatego jest wykorzystywana do leczenia infekcji, przeziębień i innych stanów organizmu przebiegających z występowaniem infekcji bakteryjnych i wirusowych.
- Oczyszcza wątrobę i nerki.
- Wspomaga pracę serca, dotlenia mięsień sercowy i wspiera regenerację organizmu po ataku arytmii.
- Ze względu na wysokie stężenie witamin jest bardzo dobrym środkiem przeciwgrzybiczym.
- Badania dowiodły także, że acerola obniża poziom złego cholesterolu.
- Poprzez działanie wolnych rodników wspomaga działanie antyrakowe.
- Poprzez ich obecność zapobiega również przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wpływa na jej lepszą kondycję i wygląd. Poprawia się również kondycja fizyczna.
- Zapobiega zaćmie i zaburzeniom pracy siatkówki.
- Obniża ciśnienie.
Pomaga zapobiegać skutkom wdychania dymu tytoniowego, ogranicza natężenie stresu oksydacyjnego u palaczy.
Owoc aceroli bardzo szybko się psuje dlatego na całym świecie jest on propagowany ale w różnych przetworach. Jest dobry do spożycia tylko do trzech dni od zerwania z krzaczka. Nie może być transportowany i przechowywany jako świeży owoc jak inne egzotyczne cuda witaminowe.
Co o tym sądzisz?