Kluczowa idea diety niełączenia zakłada, iż układ pokarmowy człowieka nie radzi sobie z prawidłowym trawieniem złożonych posiłków. W przypadku, gdy żołądkowi zaserwujemy schabowego z ziemniakami, mogą pozostać niestrawione resztki pokarmów, które będą ulegać procesom gnilnym, a w konsekwencji przyczynią się do namnażania drobnoustrojów dodatkowo utrudniących trawienie.
Jakich produktów nie łączyć żeby schudnąć?
Jakie produkty można łączyć ze sobą?
Produkty skrobiowe, np. chleb potrzebują 2 godzin na strawienie, a białko 4. Dr Hay zauważył, iż posiłek skomponowany z obu tych grup potrzebuje, aż 8 godzin by opuścić żołądek.
Dozwolone połączenia w jednym posiłku:
-
białka i produkty neutralne,
-
węglowodany i produkty neutralne.
Jak wygląda to w praktyce?
Dieta niełączenia jest oparta o trzy grupy posiłków.
-
Białka – trawione w środowisku wysoko kwasowym:
-
mięso gotowane i pieczone, wędliny,
-
ryby i owoce morza,
-
jajka,
-
soja w każdej postaci,
-
mleko, jogurt, biały ser, żółte sery, serki topione,
-
pomidory gotowane i z puszki,
-
owoce – truskawki, maliny, jeżyny, morele, brzoskwinie, wiśnie, winogrona, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, niedojrzałe kwaśne jabłka, gruszki, ananasy,
-
herbatki owocowe i soki, wytrawne wino.
-
Węglowodany – trawione w środowisku lekko zasadowym:
-
pieczywo, płatki, kasze i makarony,
-
ziemniaki oraz mąka ziemniaczana,
-
warzywa bogate w skrobię: słodka kukurydza, dynia, kabaczek, karczochy,
-
owoce – banany, papaja daktyle, figi, owoce suszone, gruszki, słodkie i kruche jabłka,
-
miód, naturalne syropy owocowe i syrop klonowy,
-
Produkty neutralne – można je łączyć zarówno z jedną, jak i z drugą grupą:
-
śmietana, zsiadłe mleko, kefir, maślanka,
-
twarożek, serki kremowe, np. mascarpone – duża zawartość tłuszczu powoduje, że wliczane są do grupy neutralnej,
-
tłuszcze – oliwa z oliwek, oleje roślinne, masło,
-
żółtko,
-
warzywa – kalafior, brokuły, brukselka, kapusta kiszona, sałata, szpinak, seler, cykoria, buraki, marchewka, szparagi, kalarepa, pory, świeża kukurydza, rzodkiewka, rzeżucha, cukinia i pomidory,
-
bulion warzywny,
-
czosnek,
-
zioła, przyprawy,
-
kiełki, zarodki,
-
nasiona i orzechy
-
grzyby,
-
herbatki ziołowe.
Przykładowy dzienny jadłospis diety niałączenia
I śniadanie – miseczka twarożku z rzodkiewkami i 4 łyżkami szczypiorku.
II śniadanie – szklanka koktajlu z buraka i maślanki.
Obiad – 100 g ryby z warzywami.
Podwieczorek – banan.
Kolacja – kromka chleba razowego, miseczka surówki z marchewki i jabłka.
Zalety
Dieta niełączenia pozwala uniknąć gwałtownej utraty wagi, przeciwdziała efektowi jojo, podkręca metabolizm, zyskujemy dobre samopoczucie i energię. Ma dobroczynny wpływ na żółądek, zwalcza nadkwasotę i zgagę. Oczyszcza z toksyn oraz zapobiega utracie mięni.
Co o tym sądzisz?