Sezon na pestki może trwać cały rok, ale właśnie w wakacje mamy dostęp do słonecznika prosto z ogrodu. Możemy pochrupać także pestki z dyni. Łuskanie jest czynnością relaksującą i odprężającą, a właściwości pestek bardzo szerokie. Dlaczego warto łuskać, prażyć i przegryzać? Jakie właściwości mają pestki świeże a jakie suszone i prażone? Wszystko co powinieneś wiedzieć o pestkach.
Jakie właściwości mają pestki?
Jakie wynikają zalety z jedzenia pestek?
Małe, ale zdrowe pestki!
Łuskanie i chrupanie bywa wciągające, kiedy już zaczniesz łuskać słonecznik nie możesz przestać, aż się skończy. Łuskanie odstresowuje, ale to nie wszystko… Pestki mają wiele pożytecznych dla naszego organizmu właściwości. Bogate są w białko i olej zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe oraz całą masę witaminy E. Witamina E jest doskonałym i bardzo skutecznym antyoksydantem zwalczając wolne rodniki. Działa antynowotworowo i pozytywnie wpływa na naszą urodę, spowalniając proces starzenia się.
Pestki świeże, prażone czy suszone?
Jednym z najważniejszych, korzystnych dla naszego organizmu składników zawartych w pestkach są oleje: dyniowy i słonecznikowy. Niestety nie lubią one wysokich temperatur. Podgrzewanie pestek sprawia, że zawarte w nich oleje zmieniają się w szkodliwe dla naszego organizmu związki a cenna witamina E utlenia się. Zatem jeśli chcesz skorzystać zdrowotnie jedząc pestki, stosuj je na zimno. Najlepsze do spożycia są pestki świeżo wyłuskane, ale należy pamiętać także o tym, że te kupowane w opakowaniu lepiej zjeść szybko. Pozostawione na dłużej w wyniku działania powietrza jełczeją.
Zalety wynikające z jedzenia pestek.
Pestki słonecznika i dyni świetnie działają na naszą odporność, zawierają moc witamin. Pestki słonecznika bogate są w witaminy A, D i ważne witaminy z grupy B. Mają również w składzie cynk i potas. Pestki z dyni obfitują w cynk i fosfor. Znana jest też pozytywna rola pestek i składników w nich zawartych w problemach z prostatą oraz zapobiegawczo przeciw pasożytom. Pestki doskonale wpływają na urodę. Pobudzają odrost włosów, a pestki słonecznika pomagają walczyć z trądzikiem i wypryskami. Jedząc pestki zadbamy o gładką cerę. Z powodzeniem sprawdzają się w domowych maseczkach, działających regeneracyjnie na skórę.
Doskonały dodatek…
Pestki wspaniale komponują się jako dodatek do sałatek i wielu różnych potraw. Zawierają jednak dużo tłuszczu, dlatego są bardzo kaloryczne. 10 dkg pestek to aż 500 kalorii. W codziennej diecie powinniśmy uważać jak dużo pestek zjadamy. Stosujmy je jako dodatek, podwyższający wartość odżywczą i smakową dania, a nie jako element główny. Sprawdzą się nie tylko w sałatkach, ale jako składnik musli, farszów, koktajli, panierek. Będą smakowym dodatkiem do pieczywa, zupy czy pasty na kanapki. Smaczniejsze są smażone lub lekko prażone, ale pamiętajmy – pestki nie lubią wysokich temperatur. Obniża to ich wartość zdrowotną.
Mieszaj, gotuj, przegryzaj.
Pomysłów na zdrowe i smaczne dania z zastosowaniem pestek jest całe mnóstwo. Wybieraj te, które oprócz dobroczynnych właściwości związanych z pestkami zawierają produkty o równie bogatym składzie. Możesz ugotować zupę krem z dyni z dodatkiem sera feta a na wierzch wrzucić garść pestek z dyni. Doskonały może okazać się samodzielnie upieczony chleb z dodatkiem ziaren i pestek nie tylko z dyni ale i słonecznika. Odżywiaj się smacznie i zdrowo jednocześnie.
Co o tym sądzisz?