Dynia to nie tylko halloweenowa ozdoba – jej pestki mają wiele cennych witamin i składników odżywczych, dlatego są pozycją obowiązkową każdej zdrowej diety. Dodawaj je do zup, musli, surówek i sałatek. Nadadzą potrawom wyjątkowego smaku i zapewnią organizmowi solidną dawkę mikroelementów. Dlaczego warto mieć pod ręką pestki dyni?
Przede wszystkim ze względu na zawarte w nich kwasy tłuszczowe. To prawdziwe bogactwo kwasów wielokrotnie nienasyconych, które wykorzystywane są do produkcji witaminy D, ścian komórkowych i hormonów. Oprócz tego, pełnią funkcję transportującą enzymy w naszym ciele.
Jakie właściwości mają pestki dyni?
Na co pestki dyni?
- Mają mnóstwo witamin i minerałów, w tym cynku.
- Posiadają wysokie wartości odżywcze, dzięki czemu pobudzają przemianę materii, a nawet poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.
- W ich składzie znajdują się także fitosterole, aminokwasy (glicyna, kwas glutaminowy, alanina) i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Jednym z ważniejszych składników pestek dyni jest kwas linolowy, który nie jest syntezowany przez organizm. Znajdziemy go głównie w tłuszczach roślinnych. Znajdziemy w nich również kwas palmitynowy, który jest spalany przez organizm, czyli stanowy dodatkowe źródło energii. Dzięki temu, usprawnia funkcjonowanie reakcji biologiczno-chemicznych.
Bogactwo witamin
Jednak kwasy tłuszczowe to nie wszystko, co mają do zaoferowania pestki dyni. Te niewielkie ziarenka mają całe mnóstwo witamin:
- Witaminę C,
- Witaminę A,
- Witaminę E,
- Witaminy z grupy B,
- Witaminę D.
Właśnie dlatego pestki dyni stanowią tak ważny składnik zdrowej, zróżnicowanej diety. Witaminy z grupy B wspomagają wiele procesów zachodzących w organizmie. B1 bierze udział w przemianie węglowodanów, a jej niedobór powoduje zaburzenia układu nerwowego, pokarmowego oraz krążeniowego.
Witamina B2 działa w procesach utleniania w organizmie, wraz z witaminą A usprawnia funkcjonowanie dróg oddechowych, naczyń krwionośnych, skóry. Witamina B6 uczestniczy między innymi w tworzeniu hormonów, enzymów i hemoglobiny. Umożliwia również magazynowanie energii w organizmie i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga dostarczanie składników odżywczych do komórek.
Niektóre zalety spożywania pestek z dyni:
- Wspomagają leczenie nerek,
- Zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych,
- Wspomagają krążenie,
- Zwalczają skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków,
- Łagodzą napięcie przedmiesiączkowe,
- Utrzymują gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy,
- Pozytywnie wpływają na wzrost zębów i kości,
- Poprawiają stan skóry, paznokci, włosów,
- Wzmacniają odporność organizmu,
- Ułatwiają gojenie się ran, wytwarzają kolagen w komórkach, hamują tworzenie się sińców,
- Wspomagają komórki szpiku kostnego,
- Korzystnie wpływają na system nerwowy i mięśniowy.
Co o tym sądzisz?