Kwasy omega-3 są bardzo ważnym elementem, budującym nasze komórki. Ich uzupełnianie zaleca się wszystkim, choć są szczególnie ważne w diecie ciężarnych kobiet i małych dzieci. Dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki tych kwasów tłuszczowych ma doskonały wpływ na całe ciało – sprawiają, że wyglądamy i czujemy się młodo, zapobiegają chorobom, wzmacniają odporność i poprawiają samopoczucie.
Mają również ogromny wpływ na rozwój płodowy dziecka i jego stan zdrowia w kolejnych latach życia. Polscy specjaliści zalecają zwykle przyjmowanie kwasów omega-3 przez kobiety w ciąży i ich dzieci już od 6 tygodnia życia. Dlaczego konieczna jest suplementacja? Z powodu utrudnionego dostępu do całkowicie „czystych”, zdrowych ryb, niepochodzących z hodowli i niezawierających metali ciężkich. Dzieci i przyszłe mamy są bardziej narażone na zatrucie ołowiem, stąd konieczność zastosowania środków ostrożności i sięgania po tran.
Jak poprawić pamięć?
Na co pomaga omega 3?
Jak uzupełniać kwasy omega 3?
Kwasy dobre na serce, odporność i kości
Uczeni nawołują do jedzenia ryb, ponieważ jedzenie więcej niż jednego rybnego posiłku raz w tygodniu zmniejsza podatność zachorowania na serce nawet o 50%. Omega-3 rozrzedzają krew, dlatego pomagają zapobiegać powstawaniu zakrzepów i zatorów, przeciwdziałają miażdżycy (obniżają ilość złego cholesterolu, podwyższają dobrego), a także zapobiegają arytmii.
Kolejne statystyki udowadniają, że kobiety spożywające duże ilości ryb rzadziej chorują na nowotwory macicy lub piersi, a mężczyźni na nowotwór prostata">prostaty. Kwasy omega-3 są uznawane również za doskonały wspomagacz odporności i środek na alergie. Oprócz tego, chronią przed zapaleniem stawów, będą więc pomagać przy chorobach reumatycznych i osteoporozie.
Chcesz poprawić swoją pamięć i koncentrację? Sięgnij po omega-3
Poprawiają ukrwienie mózgu, w związku z czym regularne spożycie tych kwasów poprawia nasze zdolności rozumowania, myślenia i zapamiętywania. Co więcej, poprawia również kreatywność. Jedzenie dużych ilości ryb przez całe życie pomaga uniknąć niektórych chorób wieku podeszłego – między innymi choroby Alzheimera oraz demencji, ponieważ pomagają jak najdłużej utrzymać sprawność umysłową.
Jak uzupełniać omega-3?
Dla kobiet ciężarnych i bardzo małych dzieci najlepszym źródłem jest tran, ale dla pozostałych osób wskazane są naturalnego źródła tych kwasów. Do najważniejszych źródeł omega-3 należą ryby, zwłaszcza morskie. Najbardziej korzystne dla organizmu będą:
- Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony,
- Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu,
- Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu,
- Śledź atlantycki, marynowany,
- Makrela atlantycka, smażona, wędzona,
- Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony,
- Miecznik, smażony, wędzony,
- Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony.
Co o tym sądzisz?